Бунтовници в сирийския град Босра аш Шам се съгласиха да предадат оръжията си на правителствените сили, предаде Ройтерс, като се позова на военно медийно подразделение на ливанската организация Хизбула, която е съюзник на правителството в Дамаск.

© БТА / АРХИВ

Телевизия "Ал Ихбария" съобщи, че бойците са приели условията на капитулацията и Босра аш Шам ще премине без бой под контрола на сирийската армия, посочва ТАСС.

В града, който се намира в Югозападна Сирия на 10 км. от границата с Йордания, имаше голям преден пост на бунтовниците. Техните командири няколко пъти отказваха да се съгласят на примирие с властите.

Според телевизия "Ал Маядин" Йордания е изиграла посредническа роля при контактите между страните.

На 18 юни сирийските войски започнаха настъпление срещу терористичната групировка "Джебхат ан нусра" и сражаващи се на нейна страна бунтовнически групи, за да възстановят контрола си над южната провинция Дараа. До края на юни армията освободи 70 градове и села на изток и югоизток в Дараа и сега се приближава към контролно-пропускателния пункт Насиб на сирийско-йорданската граница, отбелязва ТАСС.