Президентът на Ирак се съгласи с плана на своите помощници за преструктуриране на кабинета на фона на продължаващите протести в страната. От друга страна нов обрат по темата Сирия - Доналд Тръмп обяви, че изцяло изтегля американските военни части, с което дава възможност пък на Турция да започне масирана офанзива срещу кюрдските бунтовници. Какво се случва в Близкия Изток? По темата разговаряха в "Сутрешен блок" арабистът проф. Владимир Чуков и журналистът Мохамед Халаф. Вижте във видеото.

Мохамед Халаф, журналист: 16 години след промяната в Ирак, свалянето на Садам Хюсеин, не се е променило нищо. Фактически в Ирак влизат всяка година около 120 до 150 млрд. долара. В момента има около 30% безработица в Ирак. 25% от населението е под прага на бедност.

Две години след свалянето и ликвидирането на т.нар. "Ислямска държава" все още в Ирак тези градове, които бяха под контрола на тази организация, абсолютно не са направили нищо, хората все още са бежанци вътре в страната, живеят в палатки. Цялата политическа класа се занимава със себе си. Има информация, че са откраднати от хазната на Ирак около 700 млрд. долара, продължи Халаф.

Проф. Чуков изрази съмнение, че "ремонтът" на правителството ще реши проблемите.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Протестиращите поискаха директно свалянето на правителството, но имаше една много сериозна интервенция телевизионна от президента, в която той призова да се направят реформи. Всъщност ще се върви към по-меката стъпка - реконструиране и ремонт на кабинета.