НОВИНИ

Бунтът в Париж: Поставят ли на карта "жълтите жилетки" евролидерството на Макрон

От един месец Париж е сцена на бурни протести, които финансовият министър Брюно льо Мер окачестви като "катастрофа за икономиката". Равносметката от четвъртия уикенд на протести според прокурора Реми Ейц, е следната: само в столицата задържаните са 1000 души, като 100 от тях са непълнолетни. Стигнаха ли твърде далеч "жълтите жилетки"? Темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха Любов Панайотова – директор на Фондация "Европейски институт" и Милен Керемедчиев – бивш зам.-министър на външните работи.

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 10.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

"Жълтите жилетки" са безпрецедентно социално движение - то няма профил, няма лидери, няма посредници, които да преговарят с властимащите и е уникално по своята същност за 21 век, обясни Панайотова.

Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт": То се появи спонтанно - с протести срещу прилагането на една екологична такса, но ескалира с много нерационални искания. Обикновено това са хора без работа, на минимална заплата, едва свързващи месеца.
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи: Протести срещу високите цени на горивата има още от 2017 г. - в Мексико, в Индия, сега се разрастват към Белгия. Във Франция протестиращите са агресивни и с това привличат вниманието. Идеята за вдигане на данъците на горивата не е измислена от Макрон, тя е приета още през 2015 г. с Парижкото споразумение.

Довечера в 21 ч местно време президентът Макрон трябва да направи официално изявление, което ще бъде ключово за развитието на протестите в страната и неговото бъдеще като лидер.

Ако загубим още един лидер, както се случи с Ангела Меркел, ще бъде много катастрофално за европейските избори, които наближават, смята Панайотова.

Макрон няма полезно действие в момента, защото няма с кого да преговаря. Той обаче губи битката не само в собствената си държава, но и тази за овакантения трон на Ангела Меркел в ЕС, допълни още Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Коледни музикални предизвикателства
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Коледни музикални предизвикателства
Русенец плува благотворително в помощ на деца
Русенец плува благотворително в помощ на деца