НОВИНИ

„Буреносни облаци над световната икономика“ часове преди форума в Давос

Броени часове преди началото на Световния икономически форум в Давос, Международният валутен фонд даде скептична прогнозна за бъдещето на световните пазари. Кои са факторите, които се очаква да окажат негативно влияние върху растежа на световната икономика и как швейцарският курорт се готви да посрещне световния елит, макар и без ключови фигури.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:49, 21.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

„Буреносни облаци надвисват над световната икономика“ - така Световната банка обобщи прогнозата си за тази година. От МВФ също понижиха първоначалната си прогноза за икономически растеж. Причината - отслабването на икономиките в Европа и най-вече в еврозоната, търговските спорове, Брекзит и конфликтите в различни точки от света.

Кристин Лагард, изпълнителен директор на МВФ: След две години растеж, сега световната икономика чувствително забави темпото си, а в същото време рисковете се покачват. Това не означава, че сме изправени пред опасност от рецесия. Но усещането за нестабилност, геополитическите проблеми са фактори, които могат да окажат влияние.

Директорът на фонда - Кристин Лагард призова политиците да се съсредоточат върху политики за предотвратяване на още по-голямо забавяне.

;

Лидерите на поне 60 държави, бизнесмени и банкери се събират в Давос. Основна тема тази година е: глобализацията и защо тя не е довела до подобряване на стандарта на живот на хората. До Швейцария няма да пътуват Тереза Мей и Еманюел Макрон, а големият отсъстващ, е американският президент.

;

С Тръмп или без, темата за търговската война между Вашингтон и Пекин неминуемо ще попадне в дневния ред. В Давос ще се обсъждат още климатичните промени и дигиталната революция.

Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум: Вървим по тънък лед - виждаме както силни икономики, така и рискови фактори като търговските войни, които могат да окажат траен ефект върху пазарите.

Очаква се всички погледи да бъдат насочени към лидери като Ангела Меркел, японския премиер Шиндзо Абе, антиимигрантски настроения Себастиан Курц и противоречия нов бразилски президент Жаир Болсонаро.

Както винаги, мерките за сигурност са на най-високо ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток
10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток
Атака с кола-бомба отне живота на 100 души в Афганистан
Атака с кола-бомба отне живота на 100 души в Афганистан