НОВИНИ

Бургас без питейна вода заради голяма авария на магистрален водопровод

Активиране на свлачище в района на планинските села Страцин и Бата вчера е предизвикало скъсване на две места на магистралния водопровод, който подава питейна вода от язовир "Камчия" към Бургас и околните селища. От ВиК предупредиха, че тази вечер Бургас ще остане без вода.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:35, 15.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Магистралният водопровод преминава през сложен планински терен, а в диспечерския пункт на водоснабдителното дружество на компютърните екрани ясно се вижда, че в момента все още няма постъпване на вода към резервоарите.

Димитър Гюров - говорител на ВиК-Бургас: Към този час мога да кажа, че и двете аварии са отстранени, но проблемът е, че магистралният водопровод, който свързва язовир "Камчия" и град Бургас е дълъг почти 100 километра и водата "пътува", ако мога така да се изразя, от язовира до резервоарите на Бургас близо 12-14 часа.

До късния следобед в Бургас все още имаше вода, тъй като буферните резервоари са били пълни. От ВиК обаче предупреждават, че постепенно налягането ще спада и града ще остане напълно без вода.

Красимира Иванова - собственик на заведение: Съвсем случайно научих от интернет. С пластмасови чаши, машините няма да работят, ледогенераторите няма да работят и така.

- И ние ще напълним някакви съдове и ще пием минерална вода.

Близо 12 часа ще отнеме на водата от язовир "Камчия" да достигне до Бургас и да напълни отново резервоарите. От водоснабдителното дружество уверяват, че след 9 часа утре сутрин водоснабдяването ще се нормализира, но съветват:

Димитър Гюров - говорител на ВиК-Бургас: Препоръчваме хората нека да си преваряват водата, тези които ползват нашата вода, първите 24 часа след пускането ѝ.

За последните 20 години това е първата подобна мащабна авария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трайков: Нова република предвижда икономически ръст от 6-7% при честна среда
Трайков: "Нова република" предвижда икономически ръст от 6-7% при честна среда
Деница Златева: Има забавяне за охраната на председателството ни на ЕС
Деница Златева: Има забавяне за охраната на председателството ни на ЕС