НОВИНИ

Бургас е домакин на топ състезание за скейтбордисти

Днес и утре в Бургас се събират най-добрите български скейтбордисти и майстори от още 18 страни. Състезанието е факт, защото в града е построен един от най-модерните скейт паркове в България. Как изоставена площадка в краен квартал се превръща в терен за международни състезания - вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 17.08.2019
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Скейтбордът променя животи. Това най-добре знае скейтърът Мартин Дечев, който е виждал как изглежда един от крайните квартали на Бургас преди там да бъде построен скейтпарк. Всичко се случва, защото общината кандидатства за европейски пари с тази идея.

Мартин Дечев, организатор на международно скейтборд състезание: Преди 5-6 години тази площадка представляваше занемарена детска площадка със стари люлки, които бяха неизползваеми. След това се построи този скейтпарк. Това, че много деца са се запалили по скейт, ги е спасило от други неща, аз това го видях наистина с очите си. Първите дни като идвах тука, виждах такива неща как се случват някакви лоши неща и после виждам, че тези деца карат скейт и са фокусирани само в скейта.

Средствата за парка идват от Европа, но идеята за това как да изглежда е изцяло българска. Проектиран е, така че скейтбордистите да преодоляват нови височини. След построяването на тази площадка морето може и да ревнува. Защото до Бургас пътуват хора от всички краища на България, не заради Черно море, а за да покарат. В последните пет години това правят и хора от цял свят заради международно състезание по скейтборд. Най-добрите скейтбордисти несъмнено вече са на площадката, защото датите на състезанието са този уикенд.

Мартин Дечев, организатор на международно скейтборд състезание: За пета поредна година всъщност се организира това състезание, вече е утвърдено, прилив на участници от цял свят - Аржентина, Бразилия, Перу, Колумбия, Русия - много, много места - отвсякъде - над 50 професионални карачи очакваме.

Още за създаването на един от най-модерните скейтпаркове в България - гледайте утре в предаването #Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се събраха в Жеравна за фестивала на народната носия
Хиляди се събраха в Жеравна за фестивала на народната носия
Отбелязваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание
Отбелязваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание