Бургас е най-доброто място за живеене в България за 2017. Морският град спечели ежегодния конкурс на Дарик радио, като беше избран за победител и от журито, и от аудиторията на медията.

Бургас

© БТА

Така Бургас прибави още един магнит за туристите към слънцето, плажовете и Морската градина. И отне короната на миналогодишния първенец Стара Загора.

Руска Бояджиева - зам.-кмет по европейски политики и околна среда, Община Бургас: "Това, към което Бургас се стреми и ще продължава да се стреми, наред с изграждането на инфраструктурата си, е да изгражда социален капитал."

А бургазлии казват, че нямат нужда от официално признание за града си. Даже се изненадват, че някой прави класация.

- "Естествено. Най-добрият е. Въобще няма съмнение по въпроса."

- "Всичко... Морската градина, морето, хората."

- "Хубаво, красиво е. Има още някои неща, трябва да се оправят."

- "Повече забавление за деца, повече лунапаркове."

- "Аквапарк може би. "

- "Да, някое игрище примерно - футболно, баскетболно, нещо от този сорт. По-добро."

Други общини също триумфираха на церемонията. С чист въздух и над 90 процента преработени отпадъци Сливен заслужи зелената награда. Най-финансово устойчив е Пловдив, а Димитровград беше избран за водещ бизнес център. Град на знанието стана Смолян.

Въпреки огромните инвестиции в инфраструктура и околна среда, София остана далеч от наградите за най-екологичен и най-добър град. Логично обаче, домакинът на европредседателството получи призванието "Евроград на България".

Проучването на Дарик подчерта изоставането на Северна от Южна България. Един единствен северен град получи приз. Това е Шумен, който е сред петте отличени в специалната категория на регионалното министерство "Моят град е моята крепост" - останалите са София, Кюстендил, Стара Загора и Габрово.