НОВИНИ

Ученици от Бургас създадоха електромобил

Ученици от професионалната гимназия по механика и електротехника изработиха уникален електромобил. Той работи изцяло на ток. Самият автомобил е направен от фибростъкло и алуминий. Новият електромобил дори си има име "Баткомобил".

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 03.06.2019
9548
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Идеята за създаването на Баткомобила е дошла след едно състезание за електромобли, на което са бил учителят от механотехникума в Бургас Красимир Кънчев. Именно там той вижда новите постижение в екологичните автомобили.

Красимир Кънчев, учител в ПГМЕЕ- Бургас: Буквално заразиха мен. След това по веригата аз заразих учениците и сега това е резултатът.

Сред много схеми, чертежи и труд - четири месеца по-късно е създаден електромобила Баткомобил. Формата му е доста нестандартна, но практична в градски условия. Салонът на автомобила е кожен.

Ивелин Георгиев, ученик от ПГМЕЕ- Бургас: Лично аз се занимавам с дизайна на автомобили. Той беше вдъхновен от компютърна мишка, която видяхме в кабинета по информатика. Колелата по принцип са взети от велосипед, само че сме им сменили лагерните и централните оси, за да може да са по-здрави и да издържат на по- голямо усукване.

Другият ученик, участвал в изработването на електромобила, е създал проекта за шасито. Той е много важен за задвижването на електромобила.

Атанас Христов, ученик от ПГМЕЕ- Бургас: И ми е интересно и съм запознат как да се свърже всичко гуми, спирачки, лагеруване и кормилото. Моята част от проекта е, че аз съм механикът на автомобила, аз отговарям за шасито.

Учениците вече участват със своето изобретение в световното състезание за електромобили, което се проведе в Париж. След месец те ще участват и на финалите в Лондон, на които се класираха заслужено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Маринов пътува към Пловдив, за да направи оглед на щетите от валежите
Младен Маринов пътува към Пловдив, за да направи оглед на щетите от валежите
Влакът от Варна за София се е ударил в скали край Пловдив, няма пострадали
Влакът от Варна за София се е ударил в скали край Пловдив, няма пострадали