Близо 4 часа продължи дебатът по четвъртия вот на недоверие към кабинета за провала в околната среда и водите. Гласуването ще бъде в сряда - 29 януари, в 9 ч сутринта. От ляво обвиниха управляващите в безхаберие и некомпетентност. Според ДПС държавата е в колапс. ГЕРБ и Патриотите защитиха кабинета и обвиниха опозицията, че иска дестабилизация и служебно правителство.

Опозицията атакува властта за водната криза. Управляващите отговориха, че ударите целят кризата да стане политическа. Според БСП до ситуацията в Перник се е стигнало заради бездействие и прикриване на проблемите преди изборите.

Корнелия Нинова, председател на "БСП за България": Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие. Правителството на Борисов вече е риск за България. Оставането му на власт гарантира нови кризи. Затова всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка.

ГЕРБ пък реагираха, че е трябвало опозицията да обяви война на бедствието, а не на кабинета.

Георги Марков, ПГ на ГЕРБ: Вие искате пир по време на чума. Служебно правителство- това предлагате. Ами това е върхът на национална безотговорност тия 30 години. Иванчо да попиташ на улицата - Иванчо, кой е спасителят? той ще каже - бате, как кой е, няма лъжа, няма измама, ГЕРБ е спасителят на кризи.
Дебати по вота на недоверие (хронология)

Дебати по вота на недоверие (хронология)

БНТ2 излъчи на живо дебатите по четвъртия вот на недоверие към кабинета "Борисов". Той беше внесен от БСП в началото на седмицата заради водната криза...

Според ДПС не е важен математическият резултат от вота, а поуките от него.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Днес се намираме в политическо бедствие, плод на дългогодишното управление на ГЕРБ. Държавата е в колапс.

Патриотите видяха опити за дестабилизация на страната.

Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Забелязваме с определена тревога завоя на БСП към ДПС и това е още една причина да не подкрепим настоящия вот. Елементарният хейт е изкушение за една опозиция, но аз мисля, че ние не трябва да му се поддаваме.

Според управляващите, държавата работи с целия си ресурс за решаване на проблемите.

Тома Биков - ГЕРБ: Може ли политическата криза да реши кризата в Перник? Едва ли има човек, който ще каже, че може. Освен, ако не е социалист.
Крум Зарков - БСП: Напомняте ми за онези баш майстори, които с едно маркуче от пералня оправят двигатели, или с калчища отиват и казват за всяка част, която не разбират - хвърляй я, тя не случи за нищо.
БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството

БСП внесоха в деловодството на парламента искането за вот на недоверие към правителството за провал в политиката по околната среда и водите. Сред моти...

Екоминистърът отговори подробно на критиките на опозицията, но не пропусна да отправи и реплики в свой стил.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Всичката вода, където и да я няма, я е изпил министърът на екологията. То ми тръгна на вода между другото, вие викахте - да ви тръгне, първото ми появяване тука и дебат! Право на опозицията е по всяко време да иска вот на недоверие, и да отправя въпроси. Не мога да се сърдя и не е редно да се сърдя. Право на управляващите обаче е да искат да си доведат програмата до край.
Емил Димитров: Ще направя всичко възможно за Перник

Емил Димитров: Ще направя всичко възможно за Перник

"Ще търся по-голяма подкрепа. Има много предизвикателства, много задачи. Нямах и един час откакто съм застъпил и премиерът ми възложи нови задачи - до...

Политическата интрига каква подкрепа ще събере вотът вероятно ще се разплете окончателно чак при гласуването в сряда. От Атака поставиха въпроси към БСП.

Павел Шопов - Атака: Свалянето на правителството ще отложи решаването на много от тези проблеми. Госпожо Нинова, с кой ще управлявате? Това е екзистенциален въпрос. Ще се разберете с единствения ви в настоящия момент възможен партньор - ДПС.

От Воля днес не участваха в дебата. Ако депутатите на Марешки и независимите не застанат на страната на БСП и ДПС, те няма да съберат необходимите поне 121 гласа, за да свалят кабинета.