13-часови бурни дебати и размяна на остри реплики между републиканци и демократи белязаха първия ден от процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Сенатът прие правилата, по които ще се провежда процедурата. По всичко обаче личи, че представителите ще приложат всички прийоми и похвати на висшата политическа класа във Вашингтон.

Процедурата по отстраняването на власт фактически се определя от лидера на републиканците в Горната Камара - Мич Маконъл. Първото му предложение, в което се иска максимално кратко време за отделните фази се оказа спорно.

Стана ясно, че то е било критикувано и от съпартийците му. Демократите незабавно внесоха 11 поправки. Сред тях искане за нови доказателства и призоваване на свидетели. Всички бяха отхвърлени. Като гласуването беше строго по партийна линия - вотът се разпределяше 53 срещу 47 - в полза на републиканците.

Адам Шиф, конгресмен от Демократическата партия: Много, може би повечето американци, не вярват, че това ще бъде справедлив процес. Те не вярват, че Сенатът ще бъде безпристрастен. Те смятат, че всичко е предрешено. Президентът ще бъде оправдан, но не защото е невинен.
Пат Саполони, главен юридически съветник в Белия дом: Ние вярваме, че след като веднъж чуете встъпителните аргументи, единственото ви заключение ще бъде, че президентът не е направил нищо нередно!

Сенаторите на двете партии размениха и по-остри реплики, за които председателстващият им направи забележка. Все пак рамката частично беше променена; защитата и обвинението ще имат не по два, а по три дни за за встъпителните си слова.

В Давос третият в историята на САЩ президент, който минава през съдебен процес за импийчмънт - Доналд Тръмп, отново нарече всичко "измама" и лов на вещици.