НОВИНИ

Бурни дебати в НС заради хакерската атака срещу НАП

С бурни дебати, но не по същество, депутатите одобриха доклада на Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и данни около хакерската атака в НАП миналата година. Препоръките на комисията останаха на заден план зад политически престрелки и лични нападки.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:12, 20.02.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Твърдения за кадрови проблем в НАП разгорещи страстите в пленарната зала. Според депутата от БСП Румен Гечев повече от половината служители там нямат образование в сферата на компютърните системи и технологии, и работели хора с диплома за учител, химик, пожарникар, фотограф.

Румен Гечев, ПГ на БСП за България: Щурман - насочвач. Това изглежда при Трета световна война той ще заблуди гражданските самолети да не би да ударят сървъра на НАП.

От ГЕРБ нарекоха този дебат цирк и сваляне на разговора на улично ниво.

Маноил Манев, ПГ на ГЕРБ: Разбрахме тук, че щурманът - насочвач не може да работи в държавната администрация, че ние имаме президент-летец, какъв е проблема, някакъв проблем ли имаме, щото те работят в една кабина.

Заради твърденията на БСП, че в доклада няма посочени виновни от НАП, депутатите стигнаха до спор кой е бил член на бившата комунистическа партия.

Маноил Манев, ПГ на ГЕРБ: Да, вие наследниците на комунистите обичате да раздавате присъди, само че това време няма да се върне.
Румен Гечев, ПГ на БСП за България: Аз възразих, защото уважавам държавните институции и споменах г-н премиера , който е бил активен член на БКП, а вие го обиждате. Аз съм възмутен. Вие нямате право да обиждате премиера.

Страстите се уталожиха след кратка почивка.След нея председателят на временната анкетна комисия Красимир Ципов припомни, че пряко отговорните лица за теча на данни от НАП вече не са служители на агенцията и че в момента се води досъдебно наказателно производство за кибертероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха първата нелегална фабрика за цигари в ЕС
Разбиха първата нелегална фабрика за цигари в ЕС
Борисов и лидерите на ЕС обсъждат новата финансова рамка (ГАЛЕРИЯ)
Борисов и лидерите на ЕС обсъждат новата финансова рамка (ГАЛЕРИЯ)