Бурни бяха дебатите около рокадите в правителството в парламента днес. Промените в кабинета минаха с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и партия Воля. От НФСБ гласуваха против подадените оставки, но подкрепиха новите министри.

Гласуването на промените в кабинета мина без изненади с подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ОП и „Воля“. Депутатите от НФСБ гласуваха против оставките на предишните министри, но подкрепиха новите.

Най-много гласове - 126 - получи Младен Маринов.

Росен Желязков и Петя Аврамова получиха по 125.

От ляво отново поискаха оставката на цялото правителство, а от ДПС заявиха, че смените на министри и предсрочните избори няма да решат проблемите.

Стратегия и тактика на политически нападки. В такава атмосфера се случиха рокадите във властта. От ляво поискаха преди избора новите министри да отговарят на въпроси.

Драгомир Стойнев- депутат от ПГ на "БСП за България": Министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки. Тук не е конкурс за красота.
Данаил Кирилов - ГЕРБ: Не сме и в процедурата на разпит на кандидатите. Вие се опитвате и сте добри в това да опозорите всеки човек. Ние наказваме с оставка достойни хора.
Новите министри встъпиха в длъжност

Новите министри встъпиха в длъжност

Трима нови министри влязоха във властта. След дни на задочни спорове между институциите, депутатите одобриха рокадите в кабинета. Досегашният главен с...

От ляво още настояват за оставка на целия кабинет.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Персоналните промени няма да променят политиката и вие се убедихте днес от дебата. Така че това правителство вече вреди на България и трябва да си ходи.

ГЕРБ пък изтъкнаха успехи в различни сфери.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това можем да го направим, когато имаме такава слаба опозиция като вас, защото вие не предлагате алтернатива.
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти: Така че - иска ни се, не иска, трябва да продължаваме.

Според ДПС трите министерски оставки няма да тушират напрежението. И нищо няма да се случи без промяна на формулата на властта.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Предсрочните избори са неизбежни. Ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки, с единствената цел-запазване на властта.Т.е. отлагане на неизбежното.
Веселин Марешки - председател на Воля: Ние подкрепяме моралния жест на министрите, които ще си отидат, независимо, че не носят пряка отговорност за трагичните събития.
Йордан Цонев: Институционалната криза може бързо да доведе до политическа криза

Йордан Цонев: Институционалната криза може бързо да доведе до политическа криза

В студиото на "Още от деня" заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че конфликта между президентството и изпълнителната власт се е пр...

От ляво атакуваха МВР за провали, несигурност и случая край Радомир.

Крум Зарков - БСП за България: Възможно ли е да бъдат задържани журналисти, които си вършат работата?
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти: Не знам дали в тази зала има друг представител народен, който да има преки лични впечатления от улични сблъсъци с Младен Маринов. Аз имам и мога да ви кажа, че той си вършеше добре работата.

БСП нажежиха страстите и с обвинения, че корупцията не само ограбва, но и убива.

Георги Свиленски - БСП за България: И стигнахме до тези 17 жертви невинни. Дали съм безсрамник или не, ела тук и го кажи от тази трибуна, недей да подвикваш от последния ред.
Бойко Борисов защити Младен Маринов и отхвърли критиките на президента

Бойко Борисов защити Младен Маринов и отхвърли критиките на президента

В кулоарите на неформалната среща на върха на ЕС в Залцбург премиерът Бойко Борисов защити избора на нов вътрешен министър с думите, че се справя добр...

ГЕРБ репликираха, че БСП не поемат политическа отговорност.

Тома Биков-депутат от ПГ на ГЕРБ: Единственият човек от БСП, който в момента е подал оставка, в този мандат е вашия служител от "Позитано" 20, който е бил наел СПА-хотела. Така че по-полека с оставките. Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти.
Георги Свиленски-депутат от ПГ на "БСП за България": След онзи СПА-курорт, мисля, че ме видяхте, че се изкъпах в басейна и мисля, че съм чист и мога да говоря. Нали така.
Вежди Рашидов -депутат от ПГ на ГЕРБ: Хубаво е всички да се къпят по често. Разбрах, че сте започнали.

3 часа словесни престрелки и гласуване с предизвестен край, в което новите министри получиха очакваната подкрепа.

Румен Радев смята за парадоксално назначаването на Маринов за вътрешен министър

Румен Радев смята за парадоксално назначаването на Маринов за вътрешен министър

Президентът Румен Радев заяви, че не разбира назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, но отказа да коментира останалите канди...

В следващите дни ще стане ясно окончателно кои от бившите трима министри ще се върнат в парламента като депутати. Сигурно е, че Валентин Радев отново ще седне на депутатската банка. Името на Ивайло Московски се свърва с пост в Черноморската банка.

Днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че ще бъде добре, ако Николай Нанков остане в Министерството на регионалното развитие като заместник-министър.