НОВИНИ

Бурни политически страсти в Македония

Нощта в Скопие беше бурна - привърженици на опозицията отново протестираха срещу решението на президента Иванов да помилва замесените в аферата с подслушването. Нанесени са щети на офиса на държавния глава. 12 души са арестувани.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
11:29, 14.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Република Македония отново става арена на протестна вълна. Снощи в Скопие се проведоха успоредно два протеста и двата предизивикани от президента Георге Иванов да помилва голяма група политици. Опозицията протестираше против помилването на доскорошния премиер Никола Груевски и няколко негови министри.

На 100 метра от тях, в сърцето на Скопие привърженици на управляващата ВМРО-ДПМН бяха недоволни, че президентът е включил сред помилваните лидерът на опозицията Зоран Заев и бившият премиер, президент и първи социалдемократ Бранко Цървенковски. Така главната грижа на специалните полицейски части беше да държат разделени двете протестиращи групи.

Беше разбит и опожарен офиса на президента Георге Иванов в центъра на града, няколко души бяха ранени, 12 бяха задържани от полицията. Група депутати от опозицията вече внесе искане за импийчмънт на Иванов, но до гласуване в парламента няма да се стигне. Причината е в това, че във връзка с изборите на 5 юни, събранието вече се саморазпусна, а правна възможност то да се събере отново в македонското законодателство няма. Очевидно в Македония предстои гореща политическа пролет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с престижна международна награда
БНТ с престижна международна награда
Панаир на тренировъчните фирми в Пловдив
Панаир на тренировъчните фирми в Пловдив