НОВИНИ

Харалан Александров за речта на Туск: Каза точно това, което ние искаме да чуем

Историческа - така мнозина определят речта на Доналд Туск на български език. Още с първото си изречение от стихотворението на Иван Вазов той предизвика бурни аплодисменти в залата на Народния театър снощи. Социалните мрежи буквално избухнаха с краткото възклицание "Туск", последвано от стотици коментари. Много голямо усилие и подготовка - така социалният антрополог Харалан Александров определя речта на български език. Ето още от анализа на някои от най-силните моменти от това изказване.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:26, 12.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Никой не ви е дал нищо даром.
Харалан Александров - социален антрополог: Каза точно това, което ние искаме да чуем.

Чувствителен към вълненията, надеждите, но и комплексите на българите, в словото си Доналд Туск разчупи обичайните рамки при откриването на Европедседателството. Според социалния антрополог Харалан Александров зададеният тон е приятелски, семеен, развеселен.

Харалан Александров - социален антрополог: Посочи на българите поводите да сме горди с нашата идентичност, тъй като големият проблем на идентичността на нашата нация е, че като че ли все още има повече неща, от които се срамуваме, отколкото такива, с които се гордеем. И е твърде важно да ни бъдат посочени отвън.
;

Туск рецитира стихове на Вазов, посочи българското участие в един от най-гледаните в света сериали - "Игра на тронове", припомни успехите на Стоичков.

Харалан Александров - социален антрополог: Това е едно символично усилие да се скачи българското, което все още стои като много изолирано, локално и в някакъв смисъл затворено, изолирано с глобалното. Това е тази игра на асоциации, която подсказва доста бърз и доста политически обигран ум.

"Ще се справите", каза ни Доналд Туск.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка.... аплодисменти.
Харалан Александров - социален антрополог: Бидейки поляк, бидейки представител на една страна със славно и героична история, която много дълго време е разкъсвана и на практика няма автономност, суверенитет, която е жертва на окупации е много чувствителен към комплексите и към надеждите и копнежите на българите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два пъти по-малко жители в село Капатово само за 20 години
Два пъти по-малко жители в село Капатово само за 20 години
Във Варна отбелязаха 119-ата годишнина от основаването на Щаба на ВМС
Във Варна отбелязаха 119-ата годишнина от основаването на Щаба на ВМС