НОВИНИ

Буря в НС след скандалното изказване на депутат от НФСБ за децата с увреждания

Ново изказване за децата с увреждания на член на НФСБ предизвика буря в интернет и в парламента. В интервю за Драик радио депутатът Петър Петров изказва мнение, че децата с увреждания трябва да се настаняват в специализирани домове. Коалиционите партньори на НФСБ Цветан Цветанов и Красимир Каракачанов се разграничиха от казаното, а опозицията поиска оставки. В репортажа на Светлозара Казасян чуйте точните думи на депутата и реакциите след тях.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:42, 16.11.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Петър Петров успя да избегне въпросите на журналистите, като побърза да напусне сградата на парламента. От централата на НФСБ беше разпространена позиция, в която се казва, че покрай изказването на техния депутат се създава фалшива новина и че партията смята, че към децата с увреждания трябва да има обща грижа както на семейството, така и на държавата.

Ето какво точно казва Петър Петров пред Дарик радио: "Тези деца, мойто дълбоко убеждение е, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Аз самият съм виждал това чудо как тези деца ненормални нали, изобщо във всяко едно отношение, как тези деца изнасят концерти, как рисуват.

Поредното изказване от редиците на НФСБ след това за "кресливите майки с уж болни деца" на вицепремиера Валери Симеонов принуди коалиционните партньори да говорят вместо Петър Петров.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Не съм чул тези коментари, които е направил колегата. Аз мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група и в тази посока мога само да се извиня за тези отново неудобства, които създаваме и всички противоречия, които могат да възникнат в обществото. Това е в политиката - трябва някой път да се извиняваш и за други грешки, но няма как.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО: Моята препоръка е хора, които не могат да се изказват правилно, да не се изказват въобще. Ако беше депутат от ВМРО щях да ви кажа какво мисля и какви мерки бих взел.

Естествено, че всякакви недобре артикулирани тези създават излишно напрежение.

Случаят предизвика реакцията и на опозицията.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Никакви извинения вече не вършат работа. Нещо повече, ние определихме цялото им поведение като воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а на цялата страна.

В специална декларация прочетена от трибуната на парламента БСП определи изказванията идващи от НФСБ като политически нетърпими и като морален срив.

Антон Кутев - зам. председател на БСП: Колеги от ГЕРБ, унизително е да се съгласяваме с това. В тази зала за съжаление е имало много нелепи хора, но днес вие сте мнозинството и вие носите отговорност. Депутат от мнозинството говори това, което утре ще внесе като законопроект, а вдругиден ще гласува, така че това, което говори колегата не е безобидно. Днес този колега е един от вас и от вас зависи дали ще остане там. Как ще понесете тази отговорност пак зависи от вас!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново остават в ареста
Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново остават в ареста
БСП внася в НС 30 000 подписа за преизчисляване на пенсиите
БСП внася в НС 30 000 подписа за преизчисляване на пенсиите