Дъжд, градушка и гръмотевични бури вилняха в Северозападна България. Много улици са наводнени, а силният вятър повали дървета. Жители на няколко монтанските села останаха на тъмно заради скъсани жици. Градушка колкото орех удари Берковица и село Железна. Проливният дъжд наводни много улици и Дупница и София.

За днес беше в сила жълт код в 9 области на страната - София – град, София – област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив и Пазарджик. В област Монтана се изляха проливни дъждове придружени от градушки и гръмотевици.

В село Каменна Рикса гръмотевица падна върху къща и я изпепели до основи, останалата част от имота е унищожена. Няма пострадали хора. Заради късо съединение се подпали и трафопост в село край Вършец, което доведе до прекъсването на тока в няколко населени места в региона. Ураганният вятър събори дървета и клони.
120 л/кв м дъжд са паднали в Чипровци, в Берковица - 24 л, Вършец - 18, Говежда - 56 л. На повечето места в областта вече е възстановено и електричеството.

В чипровското село Железна продължителна градушка съсипа реколтата в градините.
Градушка със силен вятър по същото време вилня и в планината над Чипровци.

Окото на бурята е бил в района на парк „Приключенци", където по това време се провежда традиционният Празник на Балкана. Ледените парчета съсипват стоката на търговците, вятърът отнася шатри и палатки.

Пороен дъжд се изля и над Дупнишко. Улиците в село Бистрица се превърнаха в реки. Гръмотевици и черни облаци имаше през целия ден.
В следствие на дъжда пък в София се наводни железопътна спирка „Искърско шосе“. Екипи на пожарната я отводниха. А 3 аварийни екипа на Столичната община се отзоваваха на 9 сигнала за паднали клони и 7 за завирявания след бурята в града. Наш екип придружи един от тях.

Съществена трудност за аварийния екип, който се отзова на сигнал в столичния квартал "Лозенец", се оказа намирането на шахтата.

Александър Сейков разказа, че от години при обилен валеж пред блок 38 в "Лозенец" се образува езеро. И по принцип те си го отпушват. Този път е изненадан от реакцията на аварийното звено на общината.

Александър Сейков, жител на квартал "Лозенец": "От години се борим да се направят допълнителни шахти, тъй като е една единствена шахта. Водата се събира от няколко улици тук, както и от другата страна на парковата алея."

Мъжът казва, че отдавна сигнализират районната администрация в Лозенец и за опасните дървета пред блока и в паркчето им в съседство, но никой не взима отношение. Тази нощ силният вятър отчупва клон от тополата пред блока им, който се стоварва върху автомобила на Петя Сариева и му нанася щети.

Петя Сариева: "Със счупено задно стъкло и изкривен багажник и ламарините малко."

Жената заяви, че ще съди общината заради бездействието на отговорните институции. Предупреждава, че дърветата в района са опасни и е въпрос на време да да причинят по-големи инциденти.