НОВИНИ

Бурята "Елинор" обхвана части от Северозападна Европа

1 човек е загинал, а десетки са ранени заради бушуващата в Европа буря. "Елинор" помете Великобритания и Франция. "Бурглинд" пък нарекоха стихията в Германия, Австрия и Швейцария, където тя предизвика транспортен хаос и нанесе значителни материални щети.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:09, 03.01.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

През нощта "Елинор" бушува във Великобритания и Ирландия. Поривите на вятъра достигаха до 160 км/ч. Високи вълни, заляха крайбрежните магистрали и ниските квартали. Властите призоваха жителите да напускат домовете си само в спешни случаи и да обезопасят дворовете и балконите си.

"Елинор" помете и Франция. Въпреки че поривите на вятъра бяха отслабнали до 140 км/ч, той стана причина за рухването на скеле в парижки квартал. Падащи предмети са причина за засегнати коли и в няколко предградия на френската столица.

Мой приятел ми каза, че колата ми е в това състояние... Купих я само преди месец...

Според местната власт бурята е била най-силна през нощта и това вероятно е причина да няма жертви. Заради скъсани електропроводи около 200 000 домакинства са без ток. Само в Париж и предградията засегнати от многобройните аварии са повече от 30 000 души.

Нямаме ток, така че кафеварката не работи. Дойдох да си купя разтворимо, за да пия кафе тази сутрин.

А стотици туристи останаха разочаровани, защото емблемата на Париж - Айфеловата кула, остана затворена заради ураганния вятър. В половината от 100те френски департаменти е обявен оранжев код заради лошото време. "Елинор" предизвика и транспортен хаос - много влакове се движеха със закъснение или бяха отменени.

Има паднало върху релсите дърво, така че днес няма влак.

Проблеми имаше и с въздушния трафик - десетки полети бяха отменени или излитаха с голямо закъснение.

И Германия не беше подмината от стихията. Тя остави след себе си изкоренени дървета и изпочупени прозорци. Няма данни за пострадали. И Холандия е на пътя на Елинор. Повече от 200 полета от летище Схипхол бяха отменени. Със закъснения се движат и влаковете. Заради високите приливни вълни е задействана преградната система за защита от наводнения в Северно море. Това се случва за пръв път от 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известният графитист Тристън Ийтън направи поредния си графит в София
Известният графитист Тристън Ийтън направи поредния си графит в София
100 бебета по-малко са се родили в Кюстендилско през миналата година
100 бебета по-малко са се родили в Кюстендилско през миналата година