Депутатите разглеждат бюджета за догодина, те гласуваха окончателно бюджетната рамка. Преди това след бурни дебати приеха всички текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Гласуването на бюджета продължава и в момента .

Депутатите приеха бюджетна рамка с рекордни разходи от 44, 5 милиарда лева при заложени приходи от 43,9 милиарда. Това означава бюджетен дефицит от 0,5%. Депутатите са направили тези изчисления при ръст на икономиката от 3,7 на 100.

В бюджета е заложено увеличение на учителските заплати с 20%, а на тези в бюджетната сфера - с 10 на 100. При така заложения бюджет минималната работна заплата се очаква да достигне 560 лева. Заложени са и допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания и 40 милиона допълнително за енергийни помощи.

По време на обсъждането народните представители спориха по бюджетите на почти всички ведомства. А именно - Министерството на правосъдието, бюджета на съдебната власт, Министерството на отбраната, МВР, на образованието, на културата и т.н, като споровете продължават.

От опозицията твърдят, че планираните разходи в бюджетите не са достатъчни, за да гарантират реформи, както и да осигурят безпроблемната работа на ведомствата. Същото твърдение беше заложено и при гласуването на Закона за държавното обществено осигуряване.

Девет часа бяха необходими на депутатите, за да приемат текстовете по него. Гласуването започна вчера и продължи и днес. В него са заложени 11, 7 милиарда лева разходи, като 9,9 милиарда от тях са за пенсии. Освен това е заложено увеличение на пенсиите с 5,7% от юли догодина. Таванът на пенсиите ще достигне 1200 лева, а минималната пенсия ще се увеличи до 219, 43 лева.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Средният размер на пенсията на един пенсионер следващата година ще нарасне с 24 лв. в резултат на индексирането на пенсиите с 5,7% и по-високата тежест на осигурителния стаж в пенсионната формула и ще достигне 386,27 лв., а максималния размер на пенсиите ще позволи над 40 хиляди пенсионери, чиито пенсии поностоящем са с ограничение на тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си .

От опозицията казаха, че така планираните увеличения не са достатъчни от ДПС и БСП настояваха минималният размер на пенсията да достигне 300 лева от средата на следващата година. Освен това имаше и разногласия по отношение на максималния осигурителен доход. Докато от ДПС настояваха той да бъде 2600 лева, както е в момента, от БСП искаха да достигне 3900 лева.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: Казвате, че прагът на бедност е 348 лв. т.е, за да живееш, ти трябват поне 348 лв. официално обявено в бюджета за 2019 от правителството на ГЕРБ, ОП и подкрепено от „Воля“ .И в същото това решение в бюджета казвате минимална пенсия от 219 лв. Изводът - за да сте живи ви трябват 348 , но ние ви даваме 219.

Хасан Адемов - ДПС: Става въпрос за последна възможност НС да подкрепи новият размер на пенсиите да бъде увеличен с 5,7 % да не е от първи юли, а от първи април.

Тома Биков - ГЕРБ: Ако искате да се увеличат още повече пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките. Трябва да отговорим много честно от къде идват парите за пенсии. Парите за пенсиите идват от работещите. Ние трябва да вземем от хората , които работят , а вие в същото време казвате „дайте да дадем и за деца“. Родителите на тези деца също са работещи. Ние трябва да вземем от тях, за да направим едно чувствително увеличение на пенсиите.

Депутатите продължават с гласуването на бюджета на второ четене, те са удължили работното си време до 22.00 часа тази вечер, но се очаква да продължат и утре.