НОВИНИ

Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.

Парламентът одобрява окончателно бюджета на НЗОК за 2019 г. На извънредно заседание депутатите приемат и бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:01, 27.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Към 18 ч. вече пети час продължават дебатите по Закона за НЗОК. Основният спор днес беше за промяната на още 18 закона през бюджета за НЗОК.

Това, което отложи за момент заседанието, е поисканата поименна проверка на народните представители от управляващата партия ГЕРБ.

Три бяха спорните моменти при приемането на бюджета на НЗОК:

  • липсата на фонд за финансирането на лечението на здравно неосигурените лица;
  • запазването на лимитите за болнична и извънболнична помощ;
  • закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Срещу оставянето на лимитите възразиха от опозицията от ДПС и БСП, от където обясниха, че не е логично да останат лимити за лечение, тъй като в момента населението на страната намалява, а бюджетът на НЗОК се увеличава. Предвидените разходи са с 490 млн. лв. повече и общата сума надхвърля 4 млрд. лв. Опозицията остро възрази и срещу създаването на мегаагенция за медицински надзор, която обединява одитната дейност, изпълнителната агенция по трансплантации и лицензирането на нови болници.

;
Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в НС: С риск и аз да се включа в общия подем на пледоариите, които най-вероятно са специално поръчани - наистина е сложен Законът за бюджета на касата, но внимателното му и конструктивно дебатиране ще бъде от полза на системата и в никакъв случай няма да доведе до по-лоша здравна система следващата година.
Георги Михайлов - БСП: Това са счетоводни каламбури. И цялата история с тези лимити, със съдебните процеси, които водят болниците. До кога ще играем този зловещ гамбит - с лимити на дейности, с неизчислени истински стойности на дейностите. Това го говорим вече две години, като глас в пустиня.
Хасан Адемов ДПС: Уважаеми колеги, тази регулация аз я наричам свръх регулация. Защо? Защото регулацията е до ниво легло на болния в лечебните заведения.
;

От опозицията възразиха остро и срещу закриването на център Фонд за лечение за деца в чужбина и преместването му в НЗОК, защото според тях лечението така няма да е ефективно, а изборът за лечение няма да бъде прозрачен. Наложи се поправката да бъде защитена лично от здравния министър Ананиев.

;
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването& Искам да ви уверя, че не се отменят никакви съществуващи права на нашите деца, като пациенти за лечение в чужбина, НЗОК има много по-голям капацитет в тази област.
;

Още преди да приключи обсъждането, лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе на трибуната и разкритикува закона както по същество, така и по форма.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Това е тежък удар по българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо считайте, че на основание закона за нормативните актове , правилника за неговото приложение и конституцията на Р България БСП за България внасяме закона за бюджета на здравната каса в Конституционния съд.

От ГЕРБ определиха изказването на Нинова като „за пред медиите“ и обясниха, че БСП пречат на реформите със своите алтернативни предложения.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия, ГЕРБ: Съжалявам, че се опитвате с общи приказки и манипулации да кажете, че имате алтернатива, а вие не сте внесли едно смислено предложение, освен да запазвате статуквото.
Николай Александров, депутат от Обединени патриоти: Не може с една ръка да внесеш вот на недоверие в сферата на здравеопазването в тази зала срещу този министър и това правителство и да внесеш 41 предложения, които да те оставят на същия хал.

Дебатите продължават.

;

От ГЕРБ също обясниха, че лимитите не са най-доброто средство в момента, но по-добра работеща система досега няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон няма да промени политиката си за горивата и климата
Макрон няма да промени политиката си за горивата и климата
​Социалната комисия в НС прие на второ четене Закона за личната помощ
​Социалната комисия в НС прие на второ четене Закона за личната помощ