С 12 гласа депутатите от бюджетната комисия към парламента отхвърлиха ветото на президента върху данъчните закони. Срещу забележките на държавния глава гласуваха депутатите от ГЕРБ и ОП. Ветото беше подкрепено от БСП и ДПС.

От ГЕРБ категорично се обявиха срещу президентското вето. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова е крайно време да се въведе екокомпонент, защото българите не само карат стари коли, но и техния брой е много голям.

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия към парламента: Българинът е толкова беден, че кара някакъв стар опел, но и жена му кара някакъв стар опел и сина му сигурно и той кара някакъв стар опел от 20 години и сега ще трябва да плаща под 3 лева допълнителен данък за тоя стар опел и всички знаят какво излиза от ауспуха му.
© БТА

От БСП обаче обвързаха въвеждането на новия налог с липсата на държавна политика по отношение на големите производители на горива, откъдето идвали и високите цени.

Румен Гечев, БСП за България: На 1000 литра гориво, 250 лева прибират търговците на горива, тия дето ходят на лов с управляващите, това са милиони литри, а тук се занимаваме с 20 лева на чичо на село, които ще му приберем - това е цинизмът. До кога ще трае това? Същите тези фирми които продават горива не са платили една стотинка, г-жо Стоянова, данък.

Два са основните аргумента на президента за налагането на вето на пакета от данъчни закони. Първият, че ще бъде засилено съществуващото социално неравенство и вторият, че промените се правят прибързано със заобикаляне на обичайната законодателна практика.

Емилия Друмева, съветник на президента: Данъчното бреме не е съобразено с равнището на доходите.
Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Темата с поисканата от Менда Стоянова среща с президента Румен Радев държавният глава коментира по време на клетвата на четиримата новоизбрани констит...

Министерството на финансите остава на позицията си за промените на данъчното законодателство.Продължава да настоява за въвеждането на екокомпонент в данъка за автомобили,и подкрепя извънредно внесеното между двете четения предложение за закриване на митниците в този вид, с аргумента че структурата им ще стане като тази на НАП и така ще са по-ефективни.

От Сдружението на общините също подкрепиха промените.Аргументът им е, че в изборната година,която предстои, нито една община няма да увеличава рязко данъците.

Димитър Николов за данъка върху старите коли: Принципът е „замърсителят плаща“

Димитър Николов за данъка върху старите коли: Принципът е „замърсителят плаща“

Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради което принципът му е „замърсителят плаща“, както е в цяла Европа. Това коментира в...

Закриването на митниците и освобождаването на митничари също срещна недоволството на опозицията, не толкова заради преструктурирането, колкото че това се прави без достатъчно обсъждане.

Йордан Цонев, ДПС: Когато един закон внася такива фундаментални промени, ние трябва да имаме правото да го гледаме и на първо и на второ четене.

Предстои ветото на президента да бъде гласувано и в пленарната зала.