НОВИНИ

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансирането на партиите

Бюджетната комисия към парламента отхвърли ветото на президента и отново прие партиите да може да се финансират и от частни компании. Срещу това възразиха от левицата, които гласуваха против текстовете. Депутатите приеха и споразумение, според което България и американският производител на F-16 трябва да си сътрудничат индустриално в рамките на 210 милиона лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:21, 18.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Основните аргументи на президента Румен Радев за наложеното вето е, че се променя партийното статукво без ясна визия за бъдещето. Не се гарантира прозрачно финансиране на партиите.

Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента: Съществено се нарушава правото на публичност, публичност на даренията спрямо политическите партии.
Румен Гечев, депутат от БСП: Какво правим - бутнали сме къщата и чакаме да строим някаква нова къща за в бъдеще и в момента не е ясно ще може ли частни фирми безгранично да финансират партиите.

Основните аргументи на управляващите да бъде позволено финансиране от фирми за партиите са два - след като бъде намалена партийната субсидия със същия закон от 11 на 1 лев, партиите ще останат без пари. Второ - и в момента партиите се финансирали от фирми, но нелегално.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Ще можем като общество да проконтролираме има ли последствия от това дарение. Получени ли са зависимости, които се отразяват в законодателните текстове в Народното събрание и в предложенията и действията на изпълнителната власт.

Утре ветото на президента ще бъде гласувано и в пленарна зала.

На днешното си заседание, бюджетната комисия гласува и сключването на споразумение за индустриално сътрудничество за 210 милиона лева между икономическото министерство на България и американската компания доставчик на бъдещите изтребители F-16.

Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката: Обърнали сме внимание за възможността на придобиваните сега възможности, в бъдеще с участието на Уолкит Мартин, да бъдат надградени, така че българските компании да обслужват и други самолети тоест не само самолетите, които ще бъдат на разположение на българската армия.

На базата на споразумението в бъдеще ще се сключват и конкретни договори между двете страни, обясниха от икономическото министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши международното военно учение Platinium Lion-2019
Завърши международното военно учение "Platinium Lion-2019"
СЗО обяви глобална тревога за Ебола в ДР Конго
СЗО обяви глобална тревога за Ебола в ДР Конго