НОВИНИ

Бюджетната комисия прие Бюджет 2018 без изненади

Бюджетната комисия прие Бюджета на 2018 година без изненади, без промени и без особени обсъждания. Полемика имаше за парите за здравеопазване.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:00, 02.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Дебатът премина вяло, без особени обсъждания и изненади. Така на първо четене депутатите в основните парламентарни комисии приеха основните рамки на държавното обществено осигуряване, на НЗОК и на държавата.

Споровете бяха около парите за здраве, които макар да се увеличават с 400 млн. лв. от догодина, не липсваха критики, насочени към това, че секторът ще остане основно нефинансиран и догодина Касата ще натрупа още по-голям дефицит.

;
Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари: И този вариант на леко коригиран бюджет на НЗОК, в частта - извънболнична помощ и в частност първична извънболнична помощ или общопрактикуващи лекари, е крайно незадоволителен, като увеличение. Този бюджет няма да осигури по-добро здравеопазване за хората догодина.
Нигяр Джафер, депутат от ПГ на ДПС: Без да съм екстрасенс ще ви кажа, че следващата година, по същото време, Касата отново ще има дефицит 300-400 млн. Кое ви е балансираното? Така касата дължи 260 млн. за лечение на български граждани в чужди клиники.
Кристина Таскова, депутат от ПГ на „Воля“: Според мен те са със сигурност са противоконституционни защото лишават български граждани от възможност за лечение и от възможност за лекарства и в новите дейности. Но хората ще чакат за тези лекарства и аз призовавам всички колеги да не подкрепим тези текстова, защото има опасност някои да не могат да доживеят и да видят.
Владислав Горанов , министър на финансите: Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с невероятна неефективност, както по отношение на мрежата, по отношение на структурата, по отношение на разпределението на ресурсите.
;

Бюджетът за догодина също беше приет, не липсваха и критики по отношение на това, че растежът не отразява реално доходите на хората и инвестициите на пазара. Следващата седмица се очаква бюджетът за 2018 да влезе на обсъждане в пленарна зала на първо четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската прокуратура поиска европейска заповед за арест за Пучдемон
Испанската прокуратура поиска европейска заповед за арест за Пучдемон
Отвори врати Интензивна академия за предприемачество в изкуството
Отвори врати "Интензивна академия за предприемачество в изкуството"