Бюджетите на здравната каса, на НОИ и на държавата бяха приети от бюджетната комисия на второ четене. Депутатите отмениха прелицензирането на всички болници, но го замениха с въвеждане на единни стандарти.

Депутатите приеха и трите закона без дискусия по същество и без да приемат нито едно от предложенията на опозицията. Най-спорен се оказа текстът на Закона за бюджета на НЗОК и особено създаването на мегаагенцията за медицински надзор, която ще обедини дейностите по трансплантациите, одит и лицензиране на болници.

От опозицията разкритикуваха това с думите, че подобна агенция може да се превърне в бушон за размиване на отговорността в здравеопазването. Управляващите защитиха новата агенция и спазиха обещанието си да се откажат от прелицензирането на всички лечебни заведения. Те обаче въвеждат стандарти, които болниците трябва да изпълнят:

Болниците ще имат една година, за да покрият универсални медицински стандарти

Болниците ще имат една година, за да покрият универсални медицински стандарти

Без обсъждане, за по-малко от час, депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене закона за бюджета на Здравната каса.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия към парламента: Всички стандарти ще бъдат относително унифицирани и ще са в интерес на качеството на лечебния процес, така или иначе шест месеца трябва да са достатъчни за изработването на тези стандарти и още шест месеца лечебните заведения да преведат дейността си спрямо новите медицински стандарти. Крайният срок е 31 декември 2019 г.
Георги Михайлов, БСП: Ние много пъти се обръщахме в пленарна зала към г-н Ананиев с предложение да бъде сменена системата на акредитация на болниците, но начина, по който се структурира тази агенция. Създава възможности за много сериозни дефекти в работата.
Общините поискаха гратисен период за нулеви субсидии

Общините поискаха гратисен период за нулеви субсидии

Според държавния бюджет за следващата година, 19 общини няма да полечат изравнителна субсидия от държавата. Сред тях са София и Пловдив.

Спор предизвика и задължителното пенсиониране на хората, които вече са пенсионирани и са държавни служители. Законът беше приет.

Държавният бюджет ще бъде гласуван официално в пленарна зала следващата седмица.

Минималният осигурителен праг за земеделците става 400 лева

Минималният осигурителен праг за земеделците става 400 лева

Депутатите приеха за второ четене закона за бюджета на общественото осигуряване.