НОВИНИ

Бюджетът на ЕС - намаление на парите за Централна и Източна Европа

Брюксел пренасочва над 30 милиарда евро от средствата за кохезионна политика от Централна и Източна към Южна Европа, твърди "Файнейшъл таймс". Публикацията идва на фона на началото на дебата в Европарламента за новия многогодишен бюджет до 2027 г. България ще получи повече пари в рамките на кохезионната политика, насочени за иновации, подкрепа за малките предприятия, цифрови технологии и борба с климатичните промени.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:22, 29.05.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

330 милиарда евро за кохезионна политика, с 10 процента по-малко в сравнение с предишната финансова рамка, предлага Еврокомисията. Най-големи са съкращенията за страните от Вишеградската четворка, които ще получат с 37 милиарда евро по-малко.

За сметка на това с близо 4 милиарда нарастват кохезионните средства за южния фланг на Европейския съюз - Гърция, Испания и Италия.

Няколко северноевропейски държави членки също запазват кохезионните пари - Белгия, Швеция, Дания и Холандия. Пред евродепутатите комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обясни съкращенията.

Гюнтер Йотингер - еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси: Нови приоритети, отбрана, миграция, защита на границите, повече инвестиции в изследвания и иновации, Еразмуз плюс. Ще кажа открито пред вас, ако голям нетен вносител и икономика като тази на Великобритания напусне Европейския съюз, това променя правилата на играта. Не може просто да се преструваме, че всички програми ще останат същите.

Прекратява практиката за разпределяне на кохезионните пари изцяло на основата на БВП на глава от населението. Новите критерии включват младежка безработица, ниво на образование, имиграция в периода 2014-2017-та и въглеродни емисии. Според еврочиновниците промените отразяват икономическия прогрес на 10-те държави, присъединили се през 2004-та, които досега бяха най-голям получател на кохезионни средства. А в Европарламента депутати посочват, че дебатът трябва да е за политики, а не за пари.

Моника Панайотова - зам.министър по Европредседателството: "Дискусията изглежда като, че е за пари, но всъщност ще бъде за споделени приоритети. Зад цифрите дебатът е за избраните от нас политики, които очакваме Европейският съюз да води през следващите 7 години".

Утре се очаква евродепутатите да гласуват резолюция за новата финансова рамка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП одобри окончателно директивата за командироването на работници
ЕП одобри окончателно директивата за командироването на работници
Новата здравна карта ще съкрати болничните легла в Благоевградско с около 250
Новата здравна карта ще съкрати болничните легла в Благоевградско с около 250