НОВИНИ

Бюджетът на София за 2018 година е в размер на 1,43 млрд. лева

Един милиард и 430 милиона ще е бюджетът на Столичната община за 2018 година. Това стана ясно на представянето на проектобюджета от кмета Йорданка Фандъкова и замесстник-кмета Дончо Барбалов. Стойността е с 105 милиона повече от досегашния бюджет. Най-много средства ще бъдат вложени в градския транспорт, образованието и екологията.

БНТ2-София
от БНТ2-София Теодора Лапшова
19:22, 08.12.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Приоритет за общината през следващата година е довършването на строителството на третия лъч на метрото, за което ще се отделят близо 330 млн. лева. Инвестициите в градския транспорт ще са за 100 млн. лева. Предвижда се доставка на 142 автобуса на природен газ и 20 електробуса.

Над 103 млн. лева ще бъдат отделени за реконструкции на улици и булеварди. През пролетта на следващата година ще започне обновяването на ул. Граф Игнатиев и пл. Славейков. Пазарът за книги ще бъде запазен, но променен. Столичната община планира да разшири площта на училищата и да изгради нови детски градини.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "За следващата година залагаме довършването на три нови детски градини и залагаме да започнем още 8 нови детски градини."

Приоритет в новия бюджет ще са подобряването на качеството на въздуха, чистотата на града и управлението на битовите отпадъци.

Дончо Барбалов, зам.-кметът по финансите на Столичната община: "Естествено имаме ръст в средствата за чистота, които достигат 183 млн. лева с около 11-12 млн. лева увеличение спрямо 2017 година. "
Йорданка Фандъкова, кмет на София: "В сферата на екологията започваме цялостна реконструкция започваме на "Западен парк", реконструкция на още един вход на "Южния парк" от към булевард "Гоце Делчев", изпълнение на парк "Въртопо" във "Младост".

Финансистите на общината са изчислили, че няма нужда от промяна в стойността на местните данъци и такси и затова не се предвижда повишаването им през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атина изключи актуализация на Лозанския договор, поискана от Ердоган
Атина изключи "актуализация" на Лозанския договор, поискана от Ердоган
Румен Радев и децата на „Българската Коледа“ украсиха коледна елха
Румен Радев и децата на „Българската Коледа“ украсиха коледна елха