НОВИНИ

1 млрд. 623 млн. лева е проектобюджетът на Столичната община за 2019 г.

Бюджетът на Столичната общината ще бъде разгледан и приет на 31 януари. В момента общинските съветници обсъждат разпределението на средствата за 2019-та година. Проектобюджетът на общината за 2019-та e в размер на 1 милиард и 623 милиона лева. Какви са приоритетите - вижте в прякото включване на Карина Караньотова

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:25, 17.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Ежегодният семинар на Столичната община се провежда в Правец.

1 милиард 623 милиона лева са средствата предвидени за 2019 г , като безспорен акцент са средствата отделени за чистотата - 22 милиона лева. Те включват средства за повече миене на улиците като мярка срещу мръсния въздух.

Другото голямо перо е транспортът. Столичният кмет Йорданка Фандъкова изтъкна, че само преди 10 години метрото е разполагало с 10 км, а през 2019 г. мрежата ще бъде 48 км.

Управляващите се похвалиха и с това, че се очаква през 2019 година средната възраст на на автобусите в столицата да е под 6 години.

Акцент ще бъде възстановяването на съществуващите паркове и изграждането на нови, като най-големите проекти, са довършването на Западен парк и разширяването на парк Възраждане, където ще има изграден и аквапарк и това ще е първият общински аквапарк в София.

Предучилищното образование също е акцент в програмата за 2019 г, като се предвижда да бъдат изградени 15 нови детски градини.

След големите ремонти в София през 2018 г., за следващата година идва ред на вътрешнокварталните улици.

;
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имаме възможност да насочим ресурс към кварталните улици. Методиката, която разработихме миналата година заедно с районните кметове, предполага равномерното разпределение на средства към всички 24 района на града, на база на броя жители и дължината на уличната мрежа. А районните кметове предоставят своите приоритети. Така че те заедно с граждани трябва да решат в рамките на бюджета, който имат, какви са техните приоритети.
;

Финансист №1 на Столична община Дончо Барбалов изтъкна, че от 2012 г. до 2017 г. от общината са увеличили собствените си приходи със 184 млн. лева без да вдигат данъците. За 2019 г. също не се предвижда вдигане на местните данъци и такси, промяна ще има само при изчисляването на данъка за автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията и образованието
България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията и образованието
Пътуваме до Гърция още по-бързо: Откриха нови 24 км от АМ Струма
Пътуваме до Гърция още по-бързо: Откриха нови 24 км от АМ "Струма"