150 млн лева е превишението на приходната над разходната част в бюджета за месец септември. Това обяви финансовият министър след днешното правителствено заседание. Сметките сочат, че общо за 9-месечието, увеличението на приходната част е малко над милиард и 200 млн.

Очакването на Владислав Горанов е в края на годината, когато се струпват по-голяма част от разходните пера, да няма изненади и бюджетът да се движи в рамките на приетата актуализация. Министърът коментира още, че за бюджет 2020 -та е още рано да се говори, но потвърди за две сигурни неща в него.


Владислав Горанов, министър на финансите: Ангажиментът с 10% на бюджетната сфера е намерил място в бюджета. Средствата за двойно увеличение на учителските заплати се движи също в новия бюджет. Тоест и тя продължава. Това са двете сигурни неща, които ще видите в новия бюджет. Но наистина е твърде рано - знаете, че срокът на правителството е до края на този месец. На финалната права сме. Предстоят разговори с министрите за уточняване на средствата в отделните сектори.