НОВИНИ

Иманяри взривяват църкви, археология с нищожно финансиране

Бюджетът за археологически разкопки е 8 пъти по-малък от необходимото, но от министерството на финансите отказват повече пари. Това обяви заместник-министърката на културата Бони Петрунова в студиото на "Денят започва". Иманярите ставали все по-агресивни, а според учените, отказът от финансиране на археологията е в услуга на иманярската мафия.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Красимир Стоичков
20:33, 19.08.2016
Чете се за: 01:17 мин.
Още

И без пари, разкопките в култовия комплекс "Глухите камъни" вървят. При това крайно агресивно. Пропуснали миналия сезон, археолозите сега са смаяни да видят усърдието на незаконната им конкуренция.

Дойчин Грозданов, р-л на археологическо проучване на средновековната част: Тук ни беше запазен един слой от стенописи първия регистър от стенописите и те бяха два слоя, което показва, че църквата през Средновековието е имала две преустройства.

Когато археолозите ги няма, иманярите пристигат на талази. Привлечени от легенди за скрити съкровища на Вълчан войвода, рушат църквата най-брутално.

Дойчин Грозданов: Просто аз не знам за други обекти, но тука е използван взрив.
БНТ: Взрив в църквата?
Дойчин Грозданов: Да, защото тука имаше взрив, защото тука имаше горички тука колегите, които са правили теренното проучване са казвали, че е имало и камъни по дърветата.

За радост на иманярите, археолозите напредват бавно. Идват рядко, бързо си тръгват. Парите почти за нищо не им стигат. От няколко години бюджетът за археологически проучвания е 500 хиляди лева, който трябва да се разпредели за 120 обекта.

Доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт и музей, БАН: Никой досега не ни е обяснил нито на археолозите, нито на обществото как е решил защо си е заплюл тази сума и защо тя се повтаря - независимо какви проекти се правят, знаят каква е общата сума, има правила - някой си е заплюл 500 хиляди и не го интересува.

Но заместник-министърът на културата има надежда, че финансовото министерство няма да откаже на Комисията по култура в парламента допълнително финансиране за тази година. И ако не културните, то поне икономическите аргументи да подействат.

Бони Петрунова, зам.-министър на културата: Ние лишаваме цялата икономика от нещо много важно археологическите проучвания са базата върху, която стъпват много от проектите които се изпълняват, икономиката на отделните общини, туризма, инфраструктурите, които се строят - всичко опира върху тази база - това е археологията.

Като трайно решение на проблема, Бони Петрунова ще настоява да се въведе такса от едно евро от всеки турист, практика в много други страни. А археолозите настояват за крути мерки срещу всички крадци на история, които сега остават безнаказани.

Целият разговор от сутрешния блок "Денят Започва" можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на „Подуяне“ протестират срещу строеж
Жители на „Подуяне“ протестират срещу строеж
Дострояването на хотел Маринела продължава, въпреки забраната
Дострояването на хотел "Маринела" продължава, въпреки забраната