НОВИНИ

Бюрократичен капан за 8-годишно момиченце от Сливен и нейните родители

Бюрократичен капан за 8-годишно момиченце от Сливен и нейните родители. Животоспасяваща операция се бави, въпреки че от Фонда за лечение на деца са одобрени нужните средства. Те не се отпускат , обаче защото болницата не е обявила обществена поръчка за нужните на момиченцето импланти. От Фонда са категорични, че когато се харчат обществени средства трябва да се спазват правилата и частните болници трябва да се съобразят с тях, ако искат да получават средства от Фонда. Залогът за този неразрешим на този етап проблем е животът и здравето на малката Самуела.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 02.05.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

За Самуела и нейните родители изминалите 8 години са борба за оцеляване, защото детето се е родило с тежки заболявания. Досега момиченцето е претърпяло 4 операции и му предстои пета. Заради сколиоза то има изкривяване на гръбначния стълб на 100 градуса, което крие опасност от притискане на важни жизнени органи.

Стела Куриян, майка на Самуела: "Болницата, в която искаме да бъде извършена операцията, в която единствено има мониторинга, необходим за тази операция, и екипът, единственият, който може да я извърши, парите не могат да бъдат приведени в болницата поради липса на...договор за обществена поръчка".

От Фонда обясняват, че лечението се бави заради избора на лечебно заведение.

д-р Тинка Троева, директор на Центъра „Фонд за лечение на деца": "Ние можем да осъществим заплащане само тогава, когато ръководителят на съответното лечебно заведение е представил декларация, че съответното изделие ще бъде предоставено на аптеката след сключване на договор по Закона за обществените поръчки. Частната болница, която са избрали, няма такъв договор".

Родителите са избрали операцията да бъде извършена с имплант последно поколение, какъвто досега не е поставян в България от екипа на д-р Яблански. От Фонда са им предложили детето да бъде в други болници на територията на София. Родителите обаче имат своите аргументи.

Стела Куриян, майка на Самуела: "В другите болници няма мониторинга, необходим за Самуела".

От Фонда за лечение на деца настояват болницата да спази правилата и да обяви обществена поръчка за имплантите. Дори се проучват възможности дали операцията няма да е по-евтина в чужбина.

Емануил Куриян, баща на Самуела: "Парадоксалното е, че ако е в чужбина, ще е без договор за обществена поръчка със сигурност ще е доста по-скъпо за страната ни, защото трябва да се покрият много други съпътстващи разходи, със сигурност ще е много по-голям стресът за семейството ни, за дъщеря ни".

От Фонда твърдят, че търсят възможности за разрешаване на проблема, но състоянието на Самуела се влошава. Родителите продължават да се борят за правото на детето си да получи най-доброто за нея лечение и недоумяват защо вместо да им помага да спасят детето си, държавата ги прави заложници на бюрократични спънки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева: Напускам поста с чувство на изпълнен дълг и удовлетвореност
Деница Златева: Напускам поста с чувство на изпълнен дълг и удовлетвореност
Опасност от нулев сезон за операта в Пловдив
Опасност от нулев сезон за операта в Пловдив