НОВИНИ

"Чандра" откри слабоенергийно рентгеново лъчение от Плутон

Известно е, че Плутон е студена и скалиста планета. Космическата рентгенова обсерватория "Чандра" на НАСА наскоро откри слабоенергийно рентгеново лъчение от Плутон. "За пръв път открихме рентгенови лъчи, които идват от обект в Кайперовия пояс, и установихме, че Плутон взаимодейства със слънчеви ветрове по неочакван начин", заяви астрофизикът Кери Лис от Лабораторията по приложна физика в университета "Джонс Хопкинс".

bnt avatar logo
от БТА
11:22, 16.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още
чандра откри слабоенергийно рентгеново лъчение плутон

Плутон е най-големият обект в Кайперовия пояс, който е съставен от малки тела, орбитиращи отвъд Нептун.

За феномена се знае отскоро, но той не е съвсем непознат. Газове, обгръщащи астероиди и планети джуджета, могат да взаимодействат със слънчев вятър, т.е. с изхвърлени от Слънцето потоци заредени частици, и да се получи рентгеново лъчение.

Но когато учените създали модел на взаимодействията между тънката атмосфера на Плутон и слънчевите ветрове, използвайки данни, събрани от космическия апарат "Нови хоризонти", резултатите не съвпаднали с прогнозите. Оказало се, че рентгеновите лъчи от Плутон са по-ярки от предсказаните от модела.

"Преди да извършим наблюденията си, учените смятаха, че е малко вероятно да открием рентгеново лъчение от Плутон - поясни Скот Уок от центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън. - Досега най-отдалечените тела с рентгеново лъчение в Слънчевата система бяха пръстените и дискът на Сатурн."

Учените са на мнение, че рентгеновото лъчение от Плутон може да се обясни с по-дългата от очакваното опашка, която е подобна на тази на комета и е формирана в резултат на взаимодействието между газове, обкръжаващи Плутон, и слънчеви ветрове. Възможно е също междупланетни магнитни полета в Кайперовия пояс да са концентрирали по-голямо от очакваното количество слънчеви частици в район, обкръжаващ Плутон.

Резултатите от изследването са публикувани в Icarus.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арктическият лед се е свил до второто най-ниско ниво
Арктическият лед се е свил до второто най-ниско ниво
Фетхуллах Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция
Фетхуллах Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция