Парите за здраве за догодина одобрява окончателно парламентът днес. Бюджетът е рекордно висок и с него се правят сериозни реформи в сферата на здравеопазването. БСП обяви, че ще даде бюджета на касата на Конституционния съд.

Депутати удължиха работното си време, за да завършат дебатите по приемането на бюджета за Здравната каса. След това се очаква да преминат към приемането на Закона за общественото осигуряване.

Разходите за НЗОК за следващата година са рекордни - с 490 млн. лв. повече в сравнение с 2018 г. За болницине са предвидени 180 млн. лв. повече, а за лекарства - 118 млн. лв.

Основният спор между опозиция и управляващи беше, че чрез Закона за здравната каса се променят множество други закони. Дискутирано беше и недофинансирането за неосигурени лица, както и запазването на лимитите за болнична и извънболнична помощ.

Срещу оставянето на лимитите възразиха от опозицията от ДПС и БСП, от където обясниха, че не е логично да останат лимити за лечение, тъй като в момента населението на страната намалява, а бюджетът на НЗОК се увеличава.

Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.

Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.

Парламентът одобрява окончателно бюджета на НЗОК за 2019 г. На извънредно заседание депутатите приемат и бюджета на държавното обществено осигуряване...

Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в НС: С риск и аз да се включа в общия подем на пледоариите, които най-вероятно са специално поръчани - наистина е сложен Законът за бюджета на касата, но внимателното му и конструктивно дебатиране ще бъде от полза на системата и в никакъв случай няма да доведе до по-лоша здравна система следващата година.

Георги Михайлов - БСП: Това са счетоводни каламбури. И цялата история с тези лимити, със съдебните процеси, които водят болниците. До кога ще играем този зловещ гамбит - с лимити на дейности, с неизчислени истински стойности на дейностите. Това го говорим вече две години, като глас в пустиня.

Хасан Адемов ДПС: Уважаеми колеги, тази регулация аз я наричам свръх регулация. Защо? Защото регулацията е до ниво легло на болния в лечебните заведения.
Фондът за лечение на деца в чужбина се мести в Здравната каса

Фондът за лечение на деца в чужбина се мести в Здравната каса

Срещу поправката се обявиха от опозицията с мотив, че дейността на Фонда няма да бъде толкова прозрачна и няма да има обективни критерии за финансиран...

От опозицията възразиха и срещу създаването на мегаагнеция за медицински надзор, която обединява Изпълнителната агенция по трансплантации, медицинския одит и лицензирането на здравните заведения. Министърът на здравеопазването защити проекта за вливането на Фонда за лечение на деца в чужбина в НЗОК, срещу което се възпротивиха от опозицията.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Искам да ви уверя, че не се отменят никакви съществуващи права на нашите деца, като пациенти за лечение в чужбина, НЗОК има много по-голям капацитет в тази област.
Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение

Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение

Депутатите гласуват на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. С него се лимитират плащанията за болнична и извънболн...

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че новият бюджет ще влоши състоянието на здравната система, но възрази и срещу неговата форма. От ГЕРБ определиха изказването на Нинова като „за пред медиите“.


Корнелия Нинова - председател на БСП: Това е тежък удар по българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо считайте, че на основание закона за нормативните актове , правилника за неговото приложение и конституцията на Р България БСП за България внасяме закона за бюджета на здравната каса в Конституционния съд.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия, ГЕРБ: Съжалявам, че се опитвате с общи приказки и манипулации да кажете, че имате алтернатива, а вие не сте внесли едно смислено предложение, освен да запазвате статуквото.

Николай Александров, депутат от Обединени патриоти: Не може с една ръка да внесеш вот на недоверие в сферата на здравеопазването в тази зала срещу този министър и това правителство и да внесеш 41 предложения, които да те оставят на същия хал.
В „Още от деня“: Даниела Дариткова за бюджета на НЗОК за 2019 г.

В „Още от деня“: Даниела Дариткова за бюджета на НЗОК за 2019 г.

В предаването на БНТ „Още от деня“ председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова обясни, че вливането на Фонда за лечение на деца в чу...

От ГЕРБ поискаха извънредна поименна проверка на депутатите в зала. Предложението беше направено от шефа на правната комисия Данаил Кирилов, който се казани, че ще предложи да се гласува глоба от 750 лв. за депутатите, които не се регистрират в пленарна зала.

Дебати на висок тон в НС заради Закона за личната помощ

Дебати на висок тон в НС заради Закона за личната помощ

Социалната комисия в парламента прие на второ четене Законопроекта за личната помощ. Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива"...