Чашата на язовир "Цанков камък" не е спукана и няма опасност за хората. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритети от управленската програма на правителството в сектор "Енергетика" за периода 2017-2020 година.

Енергийният министър допълни, че в момента се извършва непланиран ремонт на геомембраната на язовир "Цанков камък" и планов, свързан с коритото на река Гащня.

Министър Петкова заяви, че най-важният приоритет в сектора е гарантирането на енергийната сигурност на страната. По думите ѝ това ще се осъществи с продължаване на проучванията дълбоко в Черно море, като в изключително напреднала фаза са проучванията в блок Хан Аспарух, а скоро се очаква да бъде даден старт и на втори проучвателен сондаж.

Министърът на енергетиката заяви още, че трябва да бъдат изградени междусистемните връзки на България със съседните страни - интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и построената вече връзка с Румъния.

"Изграждането на тази инфраструктура ще даде възможност да се реализира и концепцията на газоразпределителен център на територията на България", каза Теменужка Петкова. Тя уточни, че до края на месеца ще бъде даден старт на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектно проучване за този център.

Запазването на ядрената енергетика в страната и намирането на решения, свързани с проекта АЕЦ "Белене" също е залегнало в програмата на енергийното министерство. Затова, по думите на Петкова, трябва да имаме ясна визия по отношение на това как да се използва оборудването за АЕЦ "Белене".

Тя припомни, че вече има сключен договор с Българската академия на науките, откъдето трябва да направят анализ за целесъобразното предназначение на това оборудване. Втората част от анализа на учените е свързана с основните посоки на енергийната стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Освен това трябва да се удължи животът и мощностите на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".
Според министър Петкова сектор "Енергетика" е финансово стабилен.


​ДПС: Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван с проекта "Цанков камък"

​ДПС: Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван с проекта "Цанков камък"

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта "Цанков камък", чийто консултант не е и никога не е бил,...

Корнелия Нинова ще сигнализира австрийското правителство за "Цанков камък"

Корнелия Нинова ще сигнализира австрийското правителство за "Цанков камък"

Корнелия Нинова ще сигнализира австрийското правителство и прокуратура във връзка с твърдението на ГЕРБ и Бойко Борисов, че проектът Цанков камък в ко...