НОВИНИ

Часове до официалното гласуване на междинните избори за Конгрес в САЩ

Броени часове остават до началото на официалното гласуване на междинните избори за Конгрес в САЩ. И последните допитвания сочат, че демократите вероятно ще си върнат контрола в долната камара, а републиканците ще запазят мнозинство в Сената. Губернатори се избират в 36 щата. Повече от 34 млн. души вече са упражнили правото си на глас.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:52, 05.11.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Най-важните избори в живота ни - вероятно това е единственото нещо, за което бившият и настоящият президенти на САЩ - Барак Обама и Доналд Тръмп, са единодушни. През последните дни двамата активно участват в кампанията за междинните избори, които се смятат за вот на доверие за Тръмп. Имиграцията, законодателството за притежаване на оръжие и икономиката се оказаха основните теми в предизборната кампания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Тези избори ще решат дали ще надградим този невероятен успех, който създадохме. Видяхте ли данните в петък? Видяхте ли? Или ще оставим радикалните Демократи с огромен чук да разрушат икономиката и бъдещето ни? Икономиката на Америка е най-добра в историята ни. Това може да бъде изгубено много бързо. И за да не се случи - трябва да гласувате!"
Барак Обама, президент на САЩ: "Когато чуя републиканците да се хвалят "вижте колко добре е икономиката!"... Къде мислите, че започна всичко? Някой трябваше да разчисти. Това направи прогресивният дневен ред!"

Според изследване на Галъп обаче, за избирателите най-важно се оказва здравното застраховане. Въпреки усилията на републикнаците, здравното законодателството, известно като ОбамаКеър, все още действа. Очаква се американците да накажат управляващата партия за това. Още преди да са останали в миналото, междините избори вече пишат история. Очаква се огромна избирателна активност - нехарактерна за този вид вот.

;

В Тексас например, правото си на ранно гласуване са упражнили повече от всички гласували на изборите през 2014. Мобилизацията на младежкия и латино вота е съществена. Рекорден брой жени се борят за места в Конгреса и за губернаторски постове. Големи компании предлагат на служителите си свободно платено време, за да гласуват. Политиката не подмина нито една сфера на живота, дори Холивуд.

Хю Джакман, актьор: "Това, което се случва в Америка се отразява в целия свят. Изключително ми харесва, че има нагласа да се гласува!"
Росарио Доусън, актриса: "И няма никакво значение коя страна на монетата искате да ви представлява. Елате да седнем на една маса и да поговорим. Участвайте, не стойте безучастни."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа стъпка за намаляване на банковите такси за преводи в евро
Първа стъпка за намаляване на банковите такси за преводи в евро
Наводненията в Италия припомниха проблема с незаконните строежи
Наводненията в Италия припомниха проблема с незаконните строежи