НОВИНИ

Часове до подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония

След малко повече от час ще бъде подписан историческият документ между Атина и Скопие за името на Македония. За церемонията се очаква да пристигнат и високопоставени гости от Брюксел.

Александър Марков
от Александър Марков / БТА
09:01, 17.06.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и на Република Гърция ще бъде подписан тази сутрин в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на Преспа.

Подписи под договора ще положат министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас и посредникът в спора посланик Матю Нимиц.
Във водената от премиера Зоран Заев македонска делегация ще бъдат външният министър Никола Димитров и вицепремиерите Буяр Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски.
Македонската делегация ще бъде посрещната в Псарадес от гръцкия премиер Алексис Ципрас и външния министър Никос Кодзиас.

;

На церемонията в Псарадес и в Отешево ще присъстват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, както и Розмари ди Карло - заместник генерален секретар на ООН.

В договора е записано, че Македония приема името „Северна Македония“, което отваря пътя ѝ към членство в ЕС и НАТО. Очаква се в края на юни Европейския съвет под председателството на България да обсъди именно тази тема, а през юли се очаква НАТО да изпрати на Македония официална покана за членство в Алианса.

;

Предвидено е премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да направят обръщения на церемонията. След това делегациите на двете страни заминават на македонска територия, където ще имат официална среща, двустранен разговор и тържествен обяд в Отешево.

Договорът става факт на фона на сериозно напрежение както в Гърция, така и в Македония. Снощи правителството на гръцкия премиер Ципрас оцеля след вот на недоверие, свикан от „Нова демокрация“.

Пред парламента и вчера имаше сериозни протести, по време на които се намесиха и силите на реда. За днес е свикан нов протест в близост до Псарис. Протести ще има и в Битоля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвместен проект „Черноморска кухня“ между България, Турция и Русия
Съвместен проект „Черноморска кухня“ между България, Турция и Русия
Валежи и гръмотевични бури се очакват днес в цялата страна
Валежи и гръмотевични бури се очакват днес в цялата страна