Часове остават до най-дългоочакваната сватба в Австрия. Външният министър на страната Карин Кнайсъл ще мине под венчило с бизнесмена Волфганг Майлингер. А сред гостите ще са австрийският канцлер Себастиан Курц и руският президент Владимир Путин.

Мерките за сигурност на летището в Грац са затегнати. Утре там ще кацне руският президент, а после с хеликоптер ще се отправи към мястото на венчавката - Гастхаус Чепе, близо до словенската граница.

53-годишната Карин Кнайсъл и 65-годишният Волфганг Майлингер са поканили стотина гости, а подготовката за големия ден кипи денонощно.

Хайнц Прешан, майстор-готвач: За мен е голяма чест. Малко съм нервен, надявам се всичко да мине добре. Мерките за сигурност са много високи. През последните пет седмици имах контакти с полицията и спецчастите. Но съм много щастлив. Дано не пресоля всичко.

Новината, че Путин ще е сред поканените рязко повиши интереса към сватбата, но предизвика и критики към министърката, че политизира личното събитие и подлага на съмнения своята безпристрастност в дипломацията.

Твърди се, че Путин ще доведе 10-членен казашки ансамбъл, който ще изпее сватбена песен на младоженците. След тържеството, руският президент ще отпътува за Берлин, където ще разговаря с канцлера Меркел.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Искаме добри отношения с Русия, това е контекстът на утрешната ни среща. Това е работна среща, не може да се очакват специални резултати, но сме изправени пред толкова многобройни проблеми - от Украйна до Сирия и икономическото сътрудничество, че е оправдано да сме в постоянен диалог.

Карин Кнайсъл оглави австрийската дипломация, след като предшественикът й Себастиан Курц стана канцлер. Била е журналист, владее седем езика, познава отлично Близкия изток и често е призовавала за диалог с Русия на фона на противопоставянето между Москва и Запада.