НОВИНИ

Часове по финансово образование влизат в класните стаи на 50 училища

Меморандум за сътрудничество в подкрепа на финансовото образование в клас подписаха 8 браншови организации от финансовия сектор днес в София. Това се случи на среща между представители на банковия сектор в България по време на откриването на проекта "Практични финанси", организиранa от Джуниър Ачийвмент. Той е подкрепен от Mинистерството на образованието и предвижда в рамките на учебните часове в 50 училища от страната да се проведе курс по финансова грамотност в гимназиалните класове през 2018-а.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова БНТ2-София
18:40, 15.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В учебната програма на проекта "Практични финанси" децата ще се обучават как да управляват личните си финанси, като изготвят бюджет, запознаят се с функцията на дебитната и кредитната карта и научат - как да изберат най-подходящия кредит за целите им.

Вера Петканчин, директор "Оперативни дейности" в "Джуниър Ачийвмент": "Отговорностите и последствията от всяко едно от тези решения и до каква степен едно домакинство или един човек би могъл да си позволи, за да не се стига до ситуации, които знаете са доста често срещани в днешно време на невъзможност да бъдат връщани кредити просто, защото няма разумно управление на личните финанси."

Учебният курс по финансова грамотност ще е в рамките на 72 часа по време на двата учебни срока и ще е насочен към горните гимназиални класове. Подходът, който ще се използва е учене чрез правене.

Светла Нестерова, председател на Асоциацията на българските застрахователи: "Самите асоциации от финансовия сектор се ангажираха да подкрепят процеса първо при адаптирането на учебното съдържание, за да са интересни, адекватни и вълнуващи казусите за самите деца и бъдат от реалния живот."

Представители и работещи във финансовия сектор ще влезнат в ролята на ментори в часовете по "Практични финанси", за да бъде обучението максимално в полза на учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оценките за доклада на ЕК се разминаха диаметрално в Народното събрание
Оценките за доклада на ЕК се разминаха диаметрално в Народното събрание
Има ли дискриминация при приема на първокласници?
Има ли дискриминация при приема на първокласници?