Всеки вторник всяко училище в Европа да отделя 10 минути за медийна грамотност. Това предлага българският комисар Мария Габриел, която за първи път тази година организира седмица на медийната грамотност в целия Европейски съюз. Тя работи и върху създаването на общ онлайн център, в който да бъдат споделяни всички европейски ресурси, свързани с медийната грамотност, до който всички заинтересовани да имат достъп.

Нивото на медийната грамотност в държавите от Европейския съюз е различно. Затова в някои от тях фалшивите новини по-лесно стигат до хората и по-силно влияят на общественото мнение. Според Мария Габриел все още се отделя малко внимание на медийната грамотност и тя не присъства достатъчно в учебните програми.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Много ясно ни беше изпратен сигнал по отношение на дезинформацията от нашите европейски граждани. 83 процента от тях смятат, че това е заплаха за нашата демокрация. Освен това, когато се погледне в анализа малко по надълбоко виждаме, че има връзка между нивото на образование и способността да отличаваш истинска от неистинска новина.

Европейската комисия организира за първи път тази година седмица на медийната грамотност с 230 събития във всички държави членки.

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки на евроизборите

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки на евроизборите

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки във връзка с евроизборите. Как Европа и България се готвят да отговорят на все по-нарастващит...

Идеята е да станат по-видими хората и организаците, които се грижат за повишаване на нивото на медийна грамотност.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Нека мислим повече за учителите по история, за журналистите, за малките неправителствени организации, които ни позволяват медийната грамотност да не я дефинираме само с борба с дезинформацията, а и да обърнем внимание на способността ни да анализираме медийно съдържание, да имаме критично мислене, да направим така, че да бъдем активни създатели и оценители на съдържание, не консуматори.
Мария Габриел: Младите имат силата да променят Европа

Мария Габриел: Младите имат силата да променят Европа

Европа - по-близо до младите. В името на тази идея българският еврокомисар Мария Габриел се срещна с ученици от столични училища.Срещата се реализира...

Габриел припомни, че от вчера в Европейския съюз действа система за ранно предупреждение за случаи на дезинформация. До края на месеца държавите членки трябва да покажат, че се справят с това да откриват фалшивите новини в мрежата, които застрашават европейските избори. Те трябва също така да могат да локализират откъде идват тези заплахи - от самия Евросъюз или отвън.

Мария Габриел: Битката с фалшивите новини е на всички нива

Мария Габриел: Битката с фалшивите новини е на всички нива

Битката с фалшивите новини е на всички нива и тя е битка всеки ден, каза в сутрешния блок на БНТ еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Г...