Сенатът на Съединените щати отхвърли няколко искания на демократите в процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Дебатите продължиха часове наред.

В горната камара на американския Конгрес започна по същество процесът за отстраняване на Доналд Тръмп от поста му.

Миналия месец Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента. Обвиненията срещу него са за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на разследването срещу него.

Още в самото начало бяха блокирани две предложения на демократите, а републиканците, които имат мнозинство в Сената, демонстрираха сплотеност и гласуваха по партиен признак. Така беше отхвърлено искането Белият дом да предостави документи и да бъдат призовани нови свидетели във връзка с процеса за импийчмънт.

По същия начин бяха отхвърлени и следващите искания.

Адам Шиф, конгресмен от Демократическата партия: "Много, може би повечето американци, не вярват, че това ще бъде справедлив процес. Те не вярват, че Сенатът ще бъде безпристрастен. Те смятат, че всичко е предрешено. Президентът ще бъде оправдан, но не защото е невинен".

Все пак демократите успяха да получат повече време за встъпителните слова на обвинението и защитата - те ще продължат три дни, а не два, както искаше лидерът на мнозинството на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл.

Пат Сиполони, защитник на Тръмп: "Демократите използват положението и парите на данъкоплатците, за да водят фалшиво политическо разследване срещу президента, семейството му и всеки, който го познава. Започнаха импийчмънт от първата минута, когато беше избран".

През следващите дни се очаква процедурните хватки да продължат. Но шансовете Доналд Тръмп да бъде отстранен от поста са малки, тъй като демократите не разполагат с необходимото мнозинство в Сената.

© БГНЕС