НОВИНИ

Български изселници започнаха да се завръщат в Турция, след като гласуваха

Част от българските изселници започнаха да се завръщат в Турция, след като гласуваха на изборите днес. Вотът в Кърджалийско е белязан от масова подмяна на членове на секционни избирателни комисии. Дали това по някакъв начин може да затрудни изборния процес? Повече в прякото включване на Надя Обретенова.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
18:13, 26.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Избори 2017

Екипът на БНТ видя много избиратели на автогарата в Кърджали, които хващат обратно за Турция същите автобуси, с които дойдоха. Масово те отказват да признаят, че са дошли специално за изборите, но някои от тях споделиха пред нашата камера, че са дошли именно за това.

Избирателната активност в Кърджали като че ли започна да се увеличава в последните часове. Училището, в което нашият екип се намира, масово искат да пуснат гласа си. До момента избирателната активност е малко над 30%, измерена в 17.00 часа. За сравнение в този час на президентските избори избирателната активност е била с три процента по-малко.

Политическото напрежение между партиите в Кърджали има едно видимо измерение и това е масовата подмяна на членове на СИК. Много от членовете, които са били записани предварително, в последния момент са променили политическите си предпочитания и именно заради това те са изтеглени от партиите и вече не са членове на СИК. Това създаде много затруднения, защото някои комисии не успяха да започнат нормално работа. Това може да затрудни попълването на избирателните протоколи, което не е никак лесно.

В Кърджали няма много сигнали за нарушения.

Вижте повече за това как преминава изборния процес в областта във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изселници от Турция гласуват в Комотини с декларации
Изселници от Турция гласуват в Комотини с декларации
Сериозни нарушения през избирателния ден в Петрич
Сериозни нарушения през избирателния ден в Петрич