НОВИНИ

Част от ЕП в Брюксел вече носи името на Атанас Буров

Днес за първи път в историята на институциите на Евросъюза, част от Европейския парламент вече носи името на големия български общественик Атанас Буров. Министър-председателят Бойко Борисов, председателят на европейския парламент Антонио Таяни и български евродепутати взеха участие в официалното откриване на изложбеното пространство "Атанас Буров" в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Милена Кирова
от Милена Кирова Десислава Апостолова
20:27, 21.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Европейски демократ и държавник, Атанас Буров работи усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България.

Бойко Борисов - министър-председател: Буров пръв прозира и го казва много ясно, че бъдещето на България е Европа. И разбира се, е личен приятел с посланика тогава на Съветския съюз, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, да бъдем в добри прагматични отношения. Нашата пъпна връв трябва да бъде Европа, така както е към ден днешен.

Председателят на Европейския Парламент Антонио Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, една от ключовите фигури.

Антонио Таяни - председател на ЕП: Буров винаги действаше в интерес на своята държава и на Европа, той бе човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма.

Припомняйки събитията след 1944-1945 година премиерът заяви,че за съжаление разделението в обществото ни продължава и наследниците на хората,изпращали интелигенцията по лагери,сега напирали като троянски коне към Европарламента.

Бойко Борисов - министър-председател: Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на "Позитано", кой живееше на "Оборище", кой живееше в най-скъпите, в най-хубавите квартали - "Лозенец", "Изток", "Червена армия", кой? Родителите на сегашните права за демокрация. Докато ние в село Банкя ни казваха английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа.

На церемонията беше открит и бронзов бюст и паметна плоча на Атанас Буров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Северна Македония се готви за визитата на папата
И Северна Македония се готви за визитата на папата
Втори национален протест на професионалистите по здравни грижи
Втори национален протест на професионалистите по здравни грижи