НОВИНИ

Част от корекциите по лихвите върху дълга за АЕЦ "Белене" са приети

"Имаме информация, че четири от седемте искани корекции на изчислените лихви върху присъдената по арбитражното решение за АЕЦ "Белене" сума са приети", каза на пресконференция в Козлодуй министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че постановеното през юни от Международния арбитраж за плащане на изработеното оборудване за АЕЦ "Белене" не е обжалвано от НЕК.

bnt avatar logo
от БТА
18:16, 25.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
част корекциите лихвите дълга аец белене приети

НЕК е внесла само възражение върху изчисляването на лихвите по постановената сума, като исканите корекции са за чисто аритметични грешки, допълни тя. Министърът на енергетиката посочи, че тези корекции са приети от руската страна. Очаква се окончателното решение от Арбитража по направеното възражение, каза Петкова.

На въпрос ще се плати ли присъденият дълг до края на годината, или ще се иска разсрочване, Петкова каза, че НЕК иска сумата да бъде платена до средата на декември.

"Съвместната българско-руска работна група работи в добър и конструктивен диалог, преговорите са напреднали, остава да се доуточнят някои детайли, за да се подпише споразумение за изплащане на дълга по арбитражното решение", посочи тя.

На въпрос дали ще успеем да спазим поставения срок до края на годината заради очакваното решение от Европейската комисия във връзка с държавната помощ за НЕК, Петкова обясни, че буквално на следващия ден след приемането на Закона за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на НЕК, документите са изпратени в ЕК.

"Работим много тясно с Комисията и съм сигурна, че ще спазим срока, който сме си поставили", допълни тя.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания Кой е срещу мен в мрежата в помощ на най-малките
Кампания "Кой е срещу мен в мрежата" в помощ на най-малките
Зелена класна стая във Варна
Зелена класна стая във Варна