НОВИНИ

Част от най-добрите ни готвачи представят традиционни български ястия в книга

Не може да ги сбъркате на вкус, но не може и да ги познаете на снимка. 20 от най-добрите ни готвачи предлагат по 4 свои прочита на традиционни български ястия. След като получиха номинация в престижния конкурс за готварски книги "Гурманд", съвременните рецепти за непреходни ястия скоро ще се сдобият и с българско издание.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:42, 18.03.2018
8082
Чете се за: 01:11 мин.
Още

- А това, ако познаете какво е? Свинско със зеле!

Само, че зелето е във вид на чипс. Ето така изглежда тараторът. А за тази рецепта е използван специален вид зелен домат.

Милен Панев, готвач: Това не е домат, това е заешко месо, което е направено по една техника - meat the fruit се казва. Добре би било ние като готвачи да го правим все по-често това нещо, да презентираме нашата храна, нашите вкусове, нашите традиции по малко по-различен начин. Това е идеята на много колеги, които диктуват модата в кулинарията. Тук са събрани много професионалисти, а никой не го е правил това цялото нещо.

Човекът, който го прави, е кулинарният фотограф Илиан Илиев. Заснема специалитетите на 20 от най-добрите български готвачи според правилото си - естествена светлина и естествена храна. И така фотографиите са изядени още на момента.

Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Понякога след 12 часа моите асистенти почват да стават нервни, че не съм свършил вече, за да има какво да опитат. 90% от храната се изяжда след снимките. Така че мога да кажа, че почти всичко съм опитал от тази книга и то е достойно да бъде в тази книга не само визуално.

Като това "авангардно шкембе". Създателят му уверява, че и да не изглежда така, вкусът е като на бабина манджа.

Владимир Тодоров, готвач: Рецептата е много комплексна, понеже се правят 2 бульона, даже 3 - единият от джолан, един от език, и другият от шкембе. И това го правим с цел просто ястието да стане по-интересно, да може да се сервира в по-модерни ресторанти. А за шкембето вкъщи, което баба ми прави - то пак е страхотно! То е много хубаво!

С умението си да храни окото фотографът получава поредната си номинация за кулинарен Оскар.

Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Книгата е в топ 3 за света номинирана и края на май Gourmand awards ще съобщят на кое място сме. Номинацията беше подредена по азбучен ред и естествено България беше първа, защото нямаше Австрия, примерно. И нямам нищо против да продължи тая класация и в крайния резултат.

В началото на май ще бъде готово и българското издание на книгата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Затопляне от 2 градуса в световен мащаб може да остави 5 милиона души без дом
​Затопляне от 2 градуса в световен мащаб може да остави 5 милиона души без дом
Първата премиера на филма Възвишение извън България
Първата премиера на филма "Възвишение" извън България