НОВИНИ

Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов

Развитие на казуса с къщата-музей на Пейо Яворов, която беше обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Кметът Йорданка Фандъкова предлага общината или държава да придобият имота.

Айше Сали
от Айше Сали
20:20, 13.10.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Малко над 1,6 млн. лв. е първоначалната продажна цена на къщата-музей на поета Пейо Яворов в София. През годините тя е била частна собственост на лразлични физически и юридически лица. След няколко дена се навършва една година от основния ремонт, след който къщата-музей отвори врати за посетители.

Новината за продажбата е от частен съдебен изпълнител.

Днес столичният кмет Фандъкова изрази готовност или държавата, или общината да придобие къщата.

Дългове са в основата на развитието на казуса по този начин.

;

Драматизъм във всички времена. Ако в началото на миналия век около къщата на Яворов са витаели любовта, ревността и фаталният край, то днес страниците от историята на дома му са изписани с ипотеки, дела и обявление за публична продажба. Управителят на старата фирма-собственик на къщата Володя Лозанов и на настоящата фирма-собственик Васил Панчев се явяват двете страни в спора.

Васил Панчев, управител: Сдружението, което е получило имота, е заплатило цялата сума по главницата и текущи лихви в размер на над 1 млн евро. И сега изведнъж се появяват още претенции, естествено добре документално изпипани, и преминали през 2 дела - в Градския и Апелативния съд и предстои трето дело във ВКС.
;

Засега старият собственик Володя Лозанов не желае да застане пред камерата, нито да бъде записан по телефона. По думите му новият стопанин на имота му дължи 250 000 евро главница и още около 20 хиляди лв. лихви. Лозанов иска да си получи парите. И той като Васил Панчев не възразява държавата или общината да придобият къщата.

Васил Панчев, управител: Това според мен не би следвало да бъде собственост на частно лице. Държавата трябва да бъде собственик, да го поддържа, да го стопанисва и да го остави за поколенията напред.
БНТ: Да, обаче в момента Вие сте частно лице и сте собственик?
Васил Панчев, управител: Да, и съм направил необходимото и съм инвестирал значителна сума средства в ремонта на този имот.

Публичната продажба може да спре при няколко условия: ако ищецът оттегли изпълнителния лист, ако се постигне споразумение и длъжникът заплати процент от сумата и се ангажира да внесе остатъка на няколко вноски, или ако бъде заплатена цялата сума.

;

Една от хипотезите на настоящия собственик е, че се стига до тук, за да се обезцени имотът. За потенциалните купувачи той е достъпен за оглед всеки делничен ден от 10 до 17 ч.

Ако не се намесят институциите, крайният срок за офертите е 16 ноември.



Позиция на БСП по темата: реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов е огромна грешка, която държавата допусна преди години, заяви Калоян Паргов. Според него държавата е трябвало да търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa собствениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1500 души са си купили стаж за пенсия през 2018 г.
Над 1500 души са си купили стаж за пенсия през 2018 г.
Предстоят съдбовни избори в германската провинция Бавария
Предстоят съдбовни избори в германската провинция Бавария