Развитие на казуса с къщата-музей на Пейо Яворов, която беше обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Кметът Йорданка Фандъкова предлага общината или държава да придобият имота.

София

Малко над 1,6 млн. лв. е първоначалната продажна цена на къщата-музей на поета Пейо Яворов в София. През годините тя е била частна собственост на лразлични физически и юридически лица. След няколко дена се навършва една година от основния ремонт, след който къщата-музей отвори врати за посетители.

Новината за продажбата е от частен съдебен изпълнител.

Днес столичният кмет Фандъкова изрази готовност или държавата, или общината да придобие къщата.

Дългове са в основата на развитието на казуса по този начин.

Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или държавата да я придобият

Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или държавата да я придобият

Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник, пише кметът на София Йорданка Фандъкова в позиция...

Драматизъм във всички времена. Ако в началото на миналия век около къщата на Яворов са витаели любовта, ревността и фаталният край, то днес страниците от историята на дома му са изписани с ипотеки, дела и обявление за публична продажба. Управителят на старата фирма-собственик на къщата Володя Лозанов и на настоящата фирма-собственик Васил Панчев се явяват двете страни в спора.

Васил Панчев, управител: Сдружението, което е получило имота, е заплатило цялата сума по главницата и текущи лихви в размер на над 1 млн евро. И сега изведнъж се появяват още претенции, естествено добре документално изпипани, и преминали през 2 дела - в Градския и Апелативния съд и предстои трето дело във ВКС.
© БНТ

Засега старият собственик Володя Лозанов не желае да застане пред камерата, нито да бъде записан по телефона. По думите му новият стопанин на имота му дължи 250 000 евро главница и още около 20 хиляди лв. лихви. Лозанов иска да си получи парите. И той като Васил Панчев не възразява държавата или общината да придобият къщата.

Васил Панчев, управител: Това според мен не би следвало да бъде собственост на частно лице. Държавата трябва да бъде собственик, да го поддържа, да го стопанисва и да го остави за поколенията напред.
БНТ: Да, обаче в момента Вие сте частно лице и сте собственик?
Васил Панчев, управител: Да, и съм направил необходимото и съм инвестирал значителна сума средства в ремонта на този имот.

Публичната продажба може да спре при няколко условия: ако ищецът оттегли изпълнителния лист, ако се постигне споразумение и длъжникът заплати процент от сумата и се ангажира да внесе остатъка на няколко вноски, или ако бъде заплатена цялата сума.

© БНТ

Една от хипотезите на настоящия собственик е, че се стига до тук, за да се обезцени имотът. За потенциалните купувачи той е достъпен за оглед всеки делничен ден от 10 до 17 ч.

Ако не се намесят институциите, крайният срок за офертите е 16 ноември.Позиция на БСП по темата: реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов е огромна грешка, която държавата допусна преди години, заяви Калоян Паргов. Според него държавата е трябвало да търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa собствениците.