След 4-годишно прекъсване в ефира на БНТ отново стартира рубриката "Частен случай". Всяка неделя след сутрешните новини ще представяме различни казуси по ваши сигнали. Днешната тема проследява историята на жена, станала жертва на имотна измама.

Иванка Васева: Няма никаква защита, никаква. 4 години, 4 години, не е година, не е две. всеки момент затварят и аз оставам на улицата.

Покупката на жилище е важна стъпка, но и доста рискована. Може за миг за загубите всичките си спестявания и може да не успеете да получите справедливост.

Иванка Васева: Притежавам нотариален акт, платила съм го, изплатила съм го в брой, но това не ме защитава.

Иванка Васева разбира, че е измамена преди 4 години. Срещу нея е заведено дело от човек, който твърди, че е собственик на апартамента й. Жилище, в което тя живее вече пет години. Подава сигнал до прокуратурата. Оказва се, че е станала жертва на класическа имотна измама.

Невена Зартова - говорител на Софийска районна прокуратура: Използват се неистински пълномощни, на които е придаден вид, че са подписани от собственика на имота и той уж се съгласява неговият имот да бъде прехвърлен на трето лице.

Прокуратурата установява, че Иванка е крайният купувач на жилище, което преди това е препродавано няколко пъти. Имало е два опита за продажба на апартамента с фалшиво пълномощно. Първият е засечен от полицията и предотвратен. Само месец по-късно обаче следва втори - този път успешен.

Невена Зартова - говорител на Софийска районна прокуратура: След като нотариусът завери това пълномощно, обикновено се насрочва дата за покупко-продажба при друг нотариус, където сделката се изповядва с помощта на това фалшиво пълномощно.

Иванка купува жилището чрез агенция за недвижими имоти, която извършва всички задължителни проверки.

собственик на агенция за недвижими имоти: Фактически няма как да се разбере след като удостоверението за тежести показва, че имотът е чист.

Така Иванка става собственик на апартамента. Два месеца след като полицията е осуетила опит за измама с него. Това обаче Иванка няма как да го знае, тъй като според държавните регистри всичко е изрядно.

Димитър Танев - председател на Нотариалната камара: Случаите с фалшиви лични карти бяха стотици, ако не и хиляди. Имаше много случаи.

2009та година няма регистър на пълномощните. Това прави работата на измамниците изключително лесна.

собственик на агенция за недвижими имоти: Направихме всички видове справки на всички участници, извадихме нотариалните актове , подадохме удостоверения за тежести, навсякъде всичко излиза нормално.

След 2009та година при имотни сделки нотариусите извършват справки, които да гарантират истинността на пълномощните и личните документи. Промяната в нормативната уредба обаче в случая на Иванка е закъсняла.

Иванка Васева: От държавата съм най-незащитена със законите, с правилата, с всичко това, което е създадено за обикновените хора, няма никаква защита, никаква.

Следващите няколко години имотните измами намаляват. Но законодателят прави нова промяна - достъпът до имотния регистър от 2014та година става свободен.

Димитър Танев - председател на Нотариалната камара: Една неразумна промяна даде възможност на всеки да има препис от нотариалния акт на всеки друг. Това е копие, което съвсем лесно може да се официализира, да стане официален документ, това е нещо, което е недопустимо в европейската практика. Тя е просто предопределена, тя априори е налице тази възможност за извършване на имотни измами.

Така към днешна дата имотни измами продължават да се случват. 14 нови случая има от началото на годината само в Софийска районна прокуратура.

Невена Зартова - говорител на Софийска районна прокуратура: В никакъв случай не можем да говорим, че има затихване. Делата си продължават и горе долу техният брой е постоянен.

4 години прокуратурата разследва случая. Все още предстоят разпити на ключови свидетели, пише в писмото им до нас. Има хора, обявени за издирване, които не са разпитани. Повдигнато е обвинение на човека, на чието име е фалшивото пълномощно, но той не е задържан.

Иванка Васева: Поне едно нещо да беше осъществено през тези 4 години, за да кажем, че нещо се развива в тази държава, абсолютно нищо. Всичките избягаха в чужбина по този казус.

Междувременно делото срещу Иванка вече е на трета инстанция. Тъй като разследването не е приключило и няма доказана измама, тя просто е купила апартамента от човек, който не е имал право да го продава. И както са отсъдили първите две инстанции - апартаментът е собственост на човека, от чието име е издадено фалшивото пълномощно. И който, както пише в съдебната експертиза на подписа, си го сменя внезапно именно през 2009та.

Иванка Васева: То си личи с документите, които аз притежавам, че е една престъпна схема, при която дейността на органите, които трябва да се задействат са много мудни и много недействащи.
"Няма връзка с този номер."

Не открихме замесените в историята на жилището. Свързахме се с адвокатите на човека, който съди Иванка - не пожела да застане пред камера, бил в чужбина.

Невена Зартова - говорител на Софийска районна прокуратура: Имотните измами така наречените се доказват трудно. Разследването в рамките максимум на година, година и малко би трябвало да приключи.
Иванка Васева: Почти съм на пътя да изгубя жилището и то по нехайство на прокуратурата. 4 години, 4 години. Ей такава папка има, която е куха, нищо повече. тази папка нищо не значи. Аз излизам на улицата...