НОВИНИ

Частично евакуиране на бежанците от "Джунглата"

Ултиматумът на френските власти за частично евакуиране на импровизирания бежански лагер край Кале, известен като "Джунглата", изтича тази вечер. Мигрантите, обаче, отказват да се подчинят на заповедта. Много правозащитни организации започнаха кампания в защита на бежанците.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:08, 23.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
частично евакуиране бежанците джунглата

Около 1000 души трябва да напуснат "Джунглата" до 21 часа тази вечер. Временните жилища, които те обитават ще бъдат премахнати, за да бъде изградена буферна зона между бежанския лагер и пътя край него. Решението на френските власти предизвика недоволството на много хуманитарни организации. Според доброволците, които работят в "Джунглата", изгонването на 1000 души от лагера, само ще задълбочи мигрантската криза.

Трябва да има решение за тези хора. "Джунглата" не може да бъде разрушена без да има решение за всички тези мигранти. Те трябва да отидат някъде. Те трябва да имат сигурност.

Надеждата на правозащитниците е в административния съд в Лил. Този следобед ще бъде разгледан иск, заведен от 8 неправителствени организации. Те настояват за временно отлагане на частичното евакуиране на Джунглата.

В защита на мигрантите се включи и известният британски актьор Джъд Лоу. Той е един от 145 известни личности, които поискаха чрез официално писмо до премиера Дейвид Камерън, да се позволи на децата, живеещи в лагера да пристигнат във Великобритания.

В лагера живеят общо около 4000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организира се благотворителен базар на мартеници за реставрация на стара църква
Организира се благотворителен базар на мартеници за реставрация на стара църква
У​икилийкс: Американското разузнаване е подслушвало Меркел
У​икилийкс: Американското разузнаване е подслушвало Меркел