НОВИНИ

Частни болници дават на съд решение на здравната каса

Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници са подали жалба в Административния съд, с която възразяват срещу решение на Надзорния съвет на НЗОК, казаха представителите на сдруженията в националния пресклуб на БТА. Решението на Надзорния съвет е от 21 ноември т.г. и от него следва НЗОК да плати със средства от надсъбрани здравноосигурителни вноски в размер на 50.5 млн.лв. лекарства, но не и извършена болнична дейност, допълниха те.

bnt avatar logo
от БТА
14:18, 13.12.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още
частни болници дават съд решение здравната каса

В болниците надлимитната дейност се формира предимно от спешни случаи, в които пациентите са оставени за лечение. Представителите на сдруженията коментираха, че НЗОК неколкократно през тази година доплаща лекарства, което също може да се тълкува като "надлимитни" лекарства, но не заплащат надлимитна дейност на болниците.

Към жалбата се очаква да се присъединят и представители на общинските болници. Жалбоподателите настояват да бъде изплатена цялата отчетена надлимитна дейност за тази година, както и за миналата, която е в размер на над 50 млн.лв. За тази година крайната сума все още не е ясна.

Ако наистина има спестени по 1 млн.лв. на ден след въвеждането на пръстовия идентификатор, както твърди министър Москов, ще може да се осигурят средствата за болниците, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийна компания поема възстановяването на тока към засегнатите къщи в Хитрино
Енергийна компания поема възстановяването на тока към засегнатите къщи в Хитрино
Айфеловата кула е затворена заради стачка на персонала
Айфеловата кула е затворена заради стачка на персонала