НОВИНИ

Чаят повишава креативността

Консумирането дори на само една чаша чай повишава активността на мозъка, като се стимулира и неговата креативност, пише в. "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от БТА
13:45, 17.01.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Още
чаят повишава креативността

Изданието цитира изследване на китайски учени от университета в Пекин. Те провели експерименти със студенти. Минути след като изпивали чаша чай, тяхното настроение ставало позитивно и се представяли по-добре на когнитивните тестове. Сравнението било направено с техни колеги, които изпивали чаша с вода.

Чаят съдържа съставките кофеин и теанин, които изострят вниманието и бдителността. В експериментите участвали 50 китайски студенти. Половината от тях пили чаша с чай, а другата половина - с вода. Участниците били подложени на когнитивни тестове, при които трябвало да построят нещо атрактивно с тухлички от конструктор.

При втория тест трябвало да измислят интересно име за ресторант. Постиженията им били оценявани от жури, съставено от студенти. С най-добри резултати се оказали хората от групата, пила черен чай. Напитката им помогнала в нетрадиционното мислене, като са успели да разработят нови идеи около една централна тема. Това най-често се дефинира като проява на креативност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енрике Иглесиас качи в интернет снимка на едно от децата си
Енрике Иглесиас качи в интернет снимка на едно от децата си
Актьорът Алек Болдуин се обяви в защита на режисьора Уди Алън
Актьорът Алек Болдуин се обяви в защита на режисьора Уди Алън