НОВИНИ

Чехия и Словакия отбелязват 30 години от Нежната революция

Чехия и Словакия отбелязват днес 30-тата годишнина от началото на Нежната революция, довела до падането на комунизма. С различни възпоменания гражданите на двете страни си спомниха за събитията през ноември 1989-та година.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:26, 17.11.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Студентският химн огласи на едно от многото събития в Прага в чест на тогавашните студенти, започнали паметните събития, които промениха историята, след четири десетилетия тоталитарен режим. От трибуната прозвуча послание за свободата и съпътстващата я отговорност.

Дана Немцова, съосновател на първата чешка опозиционна партия "Граждански форум": "Желая ви всичко най-добро, сега всичко е във вашите ръце. Затова, когато дойде време за избори - гласувайте добре."

На 17 ноември 1989 година 15 000 студенти излизат на разрешено от властите шествие в памет на убитият от нацистите 50 години по-рано студент Ян Оплетал. Но вместо да спрат според инструкциите на полицията, продължават към центъра на града, а към тях се стичат още и още хора. Искането им е за демократични реформи. Мирният протест е смазан брутално от силите на реда, десетки са ранени. Полицейската агресия и трупаното недоволство водят до генерална стачка, разрастване на протестите и раждане на първата опозиционна партия Граждански форум. Централният комитет на Комунистическата партия се оттегля. През декември дисидентът Вацлав Хавел е избран за президент.

;
Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: "Както знаете, бях член на Комунистическата партия. Не се гордея с това. Както многократно съм казвал, не бях толкова смел и толкова борбен, колкото Вацлав Хавел."

Комунистическото минало на Бабиш и фактът, че е сътрудничил на тайните служби, са част от причините за недоволството срещу него. Признанието на премиера, който е на власт от две години, идва на фона на призиви за оставката му. Вчера чехите показаха, че протестният дух ги владее и днес. На митинг срещу премиера вчера излязоха 200 000 чехи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско
Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско
На пленум в БСП обсъдиха резултатите от местните избори
На пленум в БСП обсъдиха резултатите от местните избори