Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

© БТА / AP

Чехия отбелязва половин век от смазването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор. В навечерието на годишнината пред руското посолство в Прага се проведе демонстрация.

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от окупацията в Чехословакия през 1968 г. В нощта на 20 срещу 21 август Москва и нейните съюзници преминават чехословашката граница, за да се сложи край на реформаторското движение "Пражка пролет".

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на съветските танкове.

Мирослава Хлавакова, протестираща: Много е важно да припомним за окупацията. За тези, които я преживяха, тя е нещо ужасно. 50-те години също бяха ужасни и едва през 1989 г. поехме глътка въздух. Трябва да го напомняме на младото поколение, защото това не трябва да се повтаря.

Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, където нейното посолство сред най-многобройните като персонал.