Франция се готви за "черен" четвъртък, заради мащабни стачки в транспорта. Утре ще спрат влакове и самолети, ще стачкуват и държавни служители и ще има демонстрации. Мобилизацията е протест срещу трудовите реформи на президента Еманюел Макрон.

Най-сериозна съпротива среща реформата във френските държавни железници. Твърди се, че от най-твърдолинейния синдикат - Обща конфедерация на труда, е разпространен призив да се стачкува и извън обявените за това дни. Утре се очаква да се движат 40% от високоскоростните влакове, една четвърт от тези на средни разстояния и половината от регионалните.

Метрото, автобусите и трамваите ще се движат почти нормално, но се отменят 30% от полетите на парижките летища Роаси и Орли. Планирани са над 140 демонстрации. Стачката на държавните служители, ще засегне училищата, детските градини, обществените радио и телевизия. Трудовата реформа предвижда съкращения на работни места, за постигане на една трудна цел - спадане на бюджетния дефицит под европейския праг от 3 процента от БВП.